sobota, 22. november 2008

»Pravica je še vedno ugrabljena!«: o nasilju države in spominih na izginule, ki živijo v uporih

Srečanja in diskusije z H.I.J.O.S. iz Gvatemale

Vabimo vas na serijo srečanj, predstavitev, projekcij in diskusij z Raúlom Najera, članom kolektiva H.I.J.O.S. iz Gvatemale, ki bodo potekale med 26. 11. in 9. 12. 2008 v Ljubljani, Kopru, Kranju, Novemu mestu in Mariboru.

H.I.J.O.S. (Sinovi in hčere za identiteto in pravičnost, proti pozabi in molku) so nastali leta 1999 iz potrebe sinov in hčera izginulih, da bi spregovorili o hudi represiji države v 36 letih terorja in odgovornih, ki še danes ostajajo na prostosti, v mnogih primerih na čelu državnih, ekonomskih in religioznih struktur oblasti.

Leta 1960, ko je v Gvatemali s podporo ZDA vzpostavljena vojaška diktatura, se sproži ena najdaljših in najokrutnejših vojn v Latinski Ameriki. Leta 1996 se s podpisom mirovnega sporazuma navidez zaključi državni teror, katerega izid je bil genocid: preko 200.000 ubitih, 45.000 izginulih, 150.000 vdov in milijon in pol beguncev, večinoma staroselcev in staroselk.

Z Raúlom Najera se bomo pogovarjali o praksah in pomenu ljudskega izobraževanja pri H.I.J.O.S., o bojih za zemljo in sodelovanju H.I.J.O.S. s kmečkimi organizacijami, kot je Comité de Unidad Campesina (CUC), ter o načinih sindikalnega organiziranja in vlogi H.I.J.O.S. pri podpori delavcev v maquiladoras – montažnih tovarnah globalnih korporacij kot so Del Monte, Chiquita in Dole.

Ker so v boju za pravico in dostojanstvo žrtev državnega genocida v Gvatemali člani in članice H.I.J.O.S. sami postali tarče nasilja (zastraševanj, mučenj in ugrabitev) bodo srečanja potekala v duhu solidarnosti in protesta. Enako pomemben element srečanj je tudi rekonstrukcija pretrganih vezi skupnosti, da bi se opolnomočili in se kolektivno spopadli z vse bolj perečimi problemi, ki se nam danes prikazujejo v različnih podobah militarizacije družbe, s katero politične in ekonomske elite rešujejo globoko krizo kapitalizma tudi v Sloveniji; in ker o tem lahko govorimo, o tem ne smemo molčati.

Raúl Najera je pedagog Centra za ljudsko izobraževanje (CEPAHER), svetovalec Sindikata plantažnih delavcev (SITRABI), raziskovalec Komisije za človekove pravice (CDHG) in ustanovni član organizacije Sinov in hčera za identiteto in pravičnost proti pozabi in molku (H.I.J.O.S. Gvatemala). Kontakt v Sloveniji: 051 618 595

Kdaj in kje?
sreda, 26. 11. ob 20.00 A-infoshop (AKC Metelkova, Ljubljana)
petek, 28. 11. ob 18.00 Posvet o radikalnem izobraževanju (galerija Škuc, Ljubljana)
sobota, 29. 11. ob 20.00 Socialni center Rog (Tovarna Rog, Ljubljana)
torek, 2. 12. ob 19.00 knjigarna Goga (Novo mesto)
sreda, 3. 12. ob 20.00 AKD Izbruh (Kranj)
petek, 5. 12. ob 18.00 Pekarna - Upravna zgradba, Bela soba (Maribor)
sobote, 6. 12. ob 18.00 Foresterija (Fakulteta za humanistične študije, Koper)
torek, 9. 12. ob 18.00 galerija Alkatraz – Javna tribuna (AKC Metelkova, Ljubljana)


Sodelujoči: A-infoshop, AKD Izbruh, Amnesty International Slovenija, Dostje!, Galerija Alkatraz, Galerija Simulaker, Galerija Škuc, Knjigarna Goga, Pekarna Maribor, Radikalno izobraževanje, Sekcija za Latinsko Ameriko, Socialni center Rog, Založba/*cf

Ker ne oproščamo, ker ne pozabljamo, ker se ne vdajamo!

Ni komentarjev: