torek, 3. november 2009

ČAS JE ZA ODSTOP SD-JEVEGA KOKLA IN NJEGOVE EKIPE !

Predstavnica za stike z javnostjo Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Helena Brec Loredan skuša z zavajanjem širše javnosti in sprevračanjem očitnih dejstev opravičiti očiten konflikt interesov na ŠOUP. V odgovoru na moje opozorilo, da se jaz in še nekaj študentov čutimo ustrahovane s strani predsednika stranke SD Koper in direktorja ŠOUP, zaradi »grozilnih« pisem odvetnice Sebastjana Kokla in zaradi obiska kriminalistov pri enem izmed študentov, kjer sem tudi omenil nezdružljivost funkcij, ki jih Sebastjan Kokl opravlja, saj bi lahko kot član in predsednik SD v pogajanjih z Vlado RS bil pristranski, je z načrtno izbranimi lažmi navedla, da delo Sebastjana Kokla ni povezano s pogovori in pogajanji z Vlado RS, pri tem nam je vsem zamolčala, da je bil Sebastjan Kokl kot predstavnik Študentske organizacije Slovenije štiri leta in sicer od leta 2005 do leta 2009 član Sveta Vlade Republike Slovenije za študentska vprašanja in je kot tak opravljal pogovore, pogajanja z Vlado RS. Opravičeno se lahko vprašamo, ali je bilo njegovo delovanje v korist študentov ali stranke SD.

Poleg očitne laži me skuša predstavnica za odnose z javnostjo ŠOUP diskreditirati s plehkimi argumenti, da se nisem nikoli oglasil na ŠOUP s kakšnim predlogom, idejo za popestritev obštudijske aktivnosti, oziroma, da nisem predsedniku stranke SD Koper Sebastjanu Koklu na njegovem delovnem mestu v študentski organizaciji predstavil svoje pomisleke oziroma predloge. Predstavnici za stike z javnostjo ŠOUP sporočam, da številni študenti nočejo sodelovati s ŠOUP, ker jo občutimo kot organizacijo stranke SD in ker jo številni ne sprejemamo kot organizacijo namenjeno »študentom«. Poleg tega si študentske organizacije ne predstavljamo kot pridobitne organizacije, ki preko svojih zasebnih podjetij (Hostel Korte, Univerzitetna spletna trgovina, Kantina,.) služi na račun študentov. Navsezadnje se nam gnusi sodelovati pri organizacijah »največjih« ŠOUP projektov – masovnih pijančevanj (Brucovanje, Martinovanje, Čista desetka, Cvetoča desetka, igre pretakanja bambusa itd.), ki z alkoholom in igrami prispevajo k popolni apatiji študentske populacije do perečih družbenih problemov in preprečujejo študentom dojemanje krute neoliberalne realnosti.

Z očitno nespretnostjo ravnanja z besedami in nezmožnostjo razumevanja osnovnih besedil nam je predstavnica za stike z javnostjo Študentske organizacije Univerze na Primorskem (ŠOUP) Helene Brec Loredan obrazložila in predstavila očitno dejansko stanje na Študentski organizaciji Univerze na Primorskem.



Besede Ludvika XIV. absolutističnega kralja iz Francije 17. in začetka 18. stoletja "L'etat, c'est moi" - "Država, to sem jaz", »oziroma ŠOUP to sem jaz«, spominjajo na delovanje Študentske organizacije Univerze na Primorskem, saj so se kljub opozorilu o nenavadnih metodah pritiska na študente in kritiki namenjeni le direktorju ŠOUP in predsedniku stranke SD Koper Sebastjanu Koklu, slednjemu v bran aktivirale strokovne službe ŠOUP. Kako tudi ne bi, če je vodja pravno-kadrovske službe ŠOUP Vesna Vičič članica predsedstva stranke SD Koper, če je predsednik Študentskega zbora ŠOUP Željko Urumović član predsedstva stranke SD Koper, če je direktor Kariernega centra Univerze na Primorskem, ki ga je soustanovil ŠOUP, Blaž Ćeklić tajnik stranke SD Koper. Sebastjanu Koklu v bran se je oglasil tudi strankarski kolega in velik podpornik Sebastjana Kokla pri kandidaturi za mesto predsednika stranke SD Koper, poslanec SD Luka Juri, ki se je pač v svoji vlogi timskega igralca odlično izkazal, saj je kljub popolnemu nepoznavanju študentske problematike, takoj stopil v bran strankarskemu kolegu.

Bralci tega pisma se bodo sigurno vprašali, če je avtor teh kritik na račun Sebastjana Kokla, konflikta interesov nekaterih zaposlenih na ŠOUP s poudarkom na konfliktu interesov predsednika stranke SD Koper in direktorja ŠOUP član kakšne politične stranke. Toda na veliko razočaranje vseh tistih, ki bi radi kritično misleče študente in posameznike umestili v nek politikanski kalup, vam sporočam, da nisem član nobene politične stranke, oziroma nasprotno, se mi prežetost politike v vseh porah družbe - oziroma prežetost najbolj zavržene in ostudne oblike neoliberalizma gnusi, saj le ta nasilno in hromeče posiljuje vse javne institucije in s tem vsem nam jemlje že pridobljene socialne pravice.




Zato vrnite Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem študentom, ki bodo s svojim znanjem, veščinami in idejami prispevali k dobrobiti študentov in h krepitvi kritične misli med študenti. Zato je čas, da Sebastjan Kokl skupaj s svojo strankarsko ekipo pobere šila in kopita in zapusti Študentsko organizacijo Univerze na Primorskem.

"Najprej so prišli po komuniste - nisem protestiral, saj nisem bil komunist. Potem so prišli po Jude - nisem protestiral, saj nisem bil Jud. Potem so prišli po katoličane - nisem protestiral, saj sem bil protestant. Potem so prišli po sindikaliste - nisem protestiral, saj nisem bil sindikalist. Potem so prišli pome. In nikogar več ni bilo, da bi protestiral."
(Martin Niemöller)

Mile Zukić*, študent doktorskega študija zgodovinske antropologije na UP FHŠ

(*v vednost : avtor nima nikakršnih pretenzij za zaposlitev na Študentski organizaciji UP, saj je polno zaposlen in obremenjen s študijem)

PS :
Vsem študentkam in študentom, ki ste skozi leta delovanja na ŠOUP služili interesom širše študentske skupnosti, se v naprej opravičujem in obenem v imenu vseh študentov zahvaljujem za vaš prispevek.

1 komentar:

Jernej pravi ...

hehe...ludvik in kokl....nec pluribus impar...