četrtek, 26. marec 2009

NOVODOBNI FAŠIZEM


Pismo M.N. :

--------------------
Zadeva: smrt fasizmu!

Pozdravljeni!

Kot morda ze veste, se je v preteklih tednih zacela graditi antifasisticna koalicija, katere namen je organizacija boja proti fasizmu v vseh pogledih. Delovno ime koalicije je zaenkrat FRONTA ZA SVOBODO SVETA, vkljucuje pa aktivisticne skupine, alternativno kulturna in druga drustva, nevladne organizacije, posameznike in posameznice ter celo nekatere podmladke "levih" strank (nisem se preprican a je to dobro ali slabo). Vsekakor gre za precej obetajoc projekt, ki v teh casih vsekakor zelo potreben!

Prva vecja akcija kampanje bo organizacija antifasisticne manifestacije 27. aprila v Ljubljani (ko bodo fasisti pod masko domoljubja poskusali protestirati proti gradnji đamije).

Ker vemo, da je fasizem skupen problem in ker verjamemo v zdruzeno akcijo, vas vabimo, da se aktivno vkljucite v koalicijo! Naslednji sestanek bo ze v ponedeljek, 30.3., ob 18h v Ljubljani. Ce bi kdo od vas lahko prisel na sestanek bi bilo to super, sicer pa lahko stvati resimo se preko interneta.

pred 27.4. se planirajo razlicne decentralizirane akcije/dogodki - okrogle mize in kulturne prireditve v razlicnih krajih z antifa vsebino in kot nacin mobilizacije za 27.4.!

zelo pomembno je, da se nas 27.4. zbere precej vec kot fasistov in da enkrat za vselej pokazemo, da na ulicah ni prostora za fasizem...

prosimo, da nam javite svoje stalisce glede pobude in da informacijo predate naprej po svojih kanalih/kontaktih!

smrt fasizmu!


ODGOVOR :

Zdravo prijatelji!

O antifašistični koaliciji smo slišali že veliko, bili smo tudi povabljeni na prejšnja srečanja, vendar se zaradi najrazličnejših obveznosti nismo mogli udeležiti le teh. Toda ne glede na to, smo člani Alternative Obstaja del "FRONTE ZA SVOBODO SVETA" že s tem ko smo postavili temelje naše civilne iniciative.

Vsekakor smo mnenja, da je potrebno določeno "povezovanje" podobno mislečih v boju proti najrazličnejšim oblikam fašizma, oziroma izmenjava mnenj, debatiranje in iskanje poti, alternativ in rešitev trenutno fašistoidnega post-kapitalističnega sistema. Pri tem se nam takoj poraja vprašanje sodelovanja, oziroma bolje rečeno jaz osebno nisem za nikakršno sodelovanje s "podmladki" katerihkoli opcij (tako levo-desničarskih, kot tudi desno-desničarskih), ker so le te "valilnice" novih pastorjev, ki nam prodajajo obljube o "socialni državi", "multikulturnosti", "strpnosti" v resnici pa radikalizirajo svoje politike v smislu neoliberalnega razprodajanja družbenega imetja, skrbi za "nacionalni interes"(proti Hrvaški, proti izbrisanim, proti neslovencem, proti migrantom) in skrbi za prijatelje tajkune, govorijo kot neki ekonomisti oziroma protestantski pastorji o vizijah, poslanstvih in ciljih, pozabljajo pa na solidarnost do sočloveka, na socialno pravičnost, družbeno enakost in strpnost ter tolerantnost.
Poseben poudarek je potrebno posvetiti "novodobnim" social-demokratom, ki izpirjeno utelešajo "družbeno levico", ki pa je v nekaterih primerih bolj desna od same desnice (zavzemanje za "nacionalni interes", oziroma za velekapitaliste, strankarske kolege). Člani teh podmladkov, ki se najprej kalijo v študentski politiki v študentskih organizacijah, kjer se naučijo "veščin" koruptivnosti, pridobitništva, zatiranja, masovne manupulacije ("vzdrževanja apatičnosti študentarije" z masovnimi pijančevanji...brucovanja, cvičkarije, morteljade itd...), ponarejanja volitev, nepotizma, zahrbtnosti, prevar,...se šele po opravljenih veščinskih izpitih, včlanijo v podmladke strank. Tak primer imamo v Kopru, kjer so funkcionarji študentske organizacije UP (z vsemi prej omenjenimi osebnostnimi veščinskimi karakteristikami), danes vidni člani lokalne SD...

Našo vlogo v koaliciji vidimo, predvsem v delu borbe proti novodobnim oblikam "levodesničarskega" fašizma in neoliberalizma ter novodobnih oblik "managerizma", oziroma proti fašizmu v naših glavah. Menimo, da so strukture prave desnice (Hervardi, SSN, Zavod 25.junij, Mihael Jarc in kompanija, slovenski radikali, neonacisti, skinheadi itd.) že izgubile svojo zgodovinsko bitko in da smo priča posameznim odpadnikom, ki vsake toliko dvignejo svoj glas, ki pa resnici na ljubo nima velikega družbenega učinka, čeprav ob vsaki njihovi intervenciji "nasede" določeno število "nevednežev" in primitivcev, ki pa ne dosegajo neke relevantne kritične mase.

Tako kot že 27.4. lani, bomo tudi to leto pripravili kakšno "mehko" teroristično akcijo za ozaveščanje širše javnosti, predvsem v kontekstu borbe proti vse bolj razširjeni revščini med ljudmi in borbe proti levo-desničarskemu pahorjanskemu misijonarstvu neoliberalne države. Svoj prispevek v koaliciji vidimo v iskanju rešitev na vprašanja novodobnih oblik fašizma in rasizma, ki ga izvaja t.i. cvet demokracije, torej tako politična "levica", kot tudi desnica, ki se v resnici ne razlikujeta veliko, zato upam, da tovrstna koalicija ni mišljena le kot praviš "zelo pomembno je, da se nas 27.4. zbere precej vec kot fasistov in da enkrat za vselej pokazemo, da na ulicah ni prostora za fasizem..." za tekmo številčnega kosanja z desničarskimi "odpadniki".
Smisel koalicije vidim v borbi za pravice zatiranih manjšin (novodobni fašizem) : izbrisani, Romi, pripadniki narodov bivše Jugoslavije, delovni migranti, azilanti,...v bori za enakopravnost spolov, enakopravnost hendikepiranih v družbi,...v borbi za socialno pravičnost, družbeno solidarnost, pravičnejši razporeditvi družbenega bogastva med ljudmi...borbi za odprtost mišljenja in razmišljanja,...itd. ... borbi za ENAKOST...

Mnenja sem, da nam lahko veliko bolj škodijo "prikriti" fašisti, nacional-socialisti (SD), liberalci itd., kot pa odkriti desničarji, ki zgubljajo zgodovinsko bitko s časom v katerem živijo. (SDS, Nsi...).

Toliko od nas...

smrt novodobnemu fašizmu !

ps : v imenu koalicije Fronta za svobodo sveta, imam pomislek do besede svoboda, ki je postavljena kot neka najviška vrednota. če bi moral izbirati med besedami svoboda in enakost (besedi se v resnici izključujeta, kajti če je dovoljena popolna svoboda, potem kaj kmalu ni več enakosti...Eni trdijo, da pri velikih razlikah ne more biti svobode, drugi trdijo, da so prav razlike porok svobode....Eni slavijo enakost, drugi različnost... Eni so egalitaristi, drugim je važna samo enakost v svobodi, ne enakost v premoženju. Eni zagovarjajo pozitivno diskriminacijo, drugi ji nasprotujejo...), bi se raje odločil za slednjo, ki ima zame večji pomen in spada v kontekst zgoraj napisanega...torej borbe proti neenakosti...saj so tudi najrevnejši v naši družbi svobodni pa jim to ne pomaga prav veliko za kar poskrbijo novodobni pastorji - zaščitniki kapitala (pahorjanci in janšisti)


Mile Zukić


Nadaljevanje...odgovor M.N :

Pozdravljeni tovarisi!

Najprej naj se vam zahvalimo za argumentirano stalisce glede nastajajoce antifasisticne koalicije. Ce bi vsaka "lokalna iniciativa" delavala na tak nacin, bi bilo povezovanje in skupno delovanje veliko lazje in ucinkovitejse. Veselimo se nadaljnje razprave z vami ter se nadejamo plodnega sodelovanja.

Glede pomislekov o sodelovanju s podmladki strank najbrz nas kolektiv deli zelo podobno misljenje z vami (glede na napisano). Tudi sami smo bili prica umazanim igram "mladih politikov" in tudi sami imamo izkusnje s studentskimi organizacijami, ki jih te isti ljudje zlorabljajo za svoje "politicne kariere". Dobro poznamo delovanje tako (institucionalnih) studentskih organizacij kot podmladkov strank in dobro razumemo logiko njihovega delovanja in razmisljanja. Zato je nas kolektiv v osnovi popolnoma proti vsakrsnemu sodelovanju s temi skupinami, saj nasprotujemo ze samemu sistemu, ki zgoraj omenjeno logiko delovanja vsiljuje. Ce je za nekega clana podmladka Zares "politika" sredstvo za doseganje ciljev, mi mislimo, da bo ravno forma delovanja (torej podmladek stranke) vplivala na izbor ciljev. Po domace - moc in oblast pokvari vsakega, tudi tistega z najboljsimi nameni. Menimo, da strukture v veliki meri determinirajo vsebino, zato je izbira forme in metode zelo pomembna. Delovanje v "politiki" je po tej enačbi za nas zelo slaba izbira.

Kljub vsemu pa v zgodbi z antifa koalcijo zaenkrat nismo tako radikalni in ne zavracamo tega sodelovanja... Podmladki so se zal vkljucili na svojo iniciativo in zaradi tega odprli pomembno razpravo. Na vseh dosedanjih sestankih se je odpiralo to vprasanje in stevilne skupine (tudi mi) so izpostavile pomislek glede tega sodelovanja in predvsem glede njihovih (resnicnih) interesov. Zaenkrat je bil dosezen konsenz o tem, da gradimo cimsirso koalicijo, ki ne izkljucuje nikogar. POmemben je tudi sklep, da je znotraj koalicije vsaka skupina avtonomna, in da je zazeljeno, da vsaka (poleg skupnih izjav) s svojo vsebino napolni javni prostor, ki ga odpiramo. Tako bo prostor tudi za kritiko "levice" in trenutne vlade ( o tem se je ze veliko govorili na sestankih in tudi sami delimo mnenje, ki si ga podal v zadnjem pismu glede teh razmer).

Zaradi tega problematicnega sodelovanja podmladkov (Zares aktivni, Mladi forum SD, LDS) v koaliciji in skepse, ki jo do tega sodelovanja delimo stevilne skupine koalicije, se bomo danes srecali na sestanku brez podmladkov in razmisljali o tem.

Smisel koalicije pa je tudi po nasem mnenju sirok boj proti vsem oblikam fasizma in gradnja solidarnosti z in med izkljucenimi skupinami oziroma ljudmi, ki smo zrtve teh politik. Seveda to vkljucuje tudi boj proti neoliberalizmu in kapitalizmu, ki po nasem mnenju producira obstojece stanje in fasizme.

Zal bo pomembno tudi koliko se nas bo 27. aprila zbralo na ulicah Ljubljane. Tu smo v zadnjih letih prica res hudemu porastu nacionalizma in tudi stevilcno samih pristasev ekstremno desnih ideologij. Res je, da izgubljajo zgodovinsko bitko s casom, a v teh dneh zelo jasno zasedajo ulice, javni prostor ter izvajajo zelo konkretno nasilje. Zaradi tega smo mnenja, da jim ne smemo prepustiti ulic in jim 27.4. pokazati, da nimajo kaj poceti na nasih ulicah. Zal bo pomembno tudi stevilo prisotnih in jasnost sporocila.

O svobodi in enakosti smo znotraj nase skupine precej diskutirali ze v preteklosti in spet se moramo v osnovi strinjati s tvojimi stalisci :). Mi zavzemamo enostavno anarhisticno stalisce, ki zagovarja enakost v svobodi (enakost svobode) in ki je seveda popolnoma skregana z svodobo, kot jo razumemo danes v sklopu neoliberalne idelogije.

Zelo bomo veseli se kaksnega sporocila z vase strani in kljub vsemu bi bilo najbrz zelo uporabno, ce bi se lahko srecali v zivo in na sestanku konkretizirali nase aspiracije po sodelovanju in skupnem boju. Naslednji sestanek koalicije bo v ponedeljek, 30.3., ob 18h v Ljubljani. Ce komu izmed vas uspe priti, bi bilo super!

smrt fasizmu!
za svobodo sveta!

m.n.

Ni komentarjev: