sobota, 12. september 2009

Panika pred srbsko ambasado

11.09.2009

Ljubljanski policisti niso znali prebrati protestnega grafita v cirilici, zaradi česar niso vedeli, ali srbskemu zunanjemu ministru preti nevarnost.
Končno je prišel civilist, ki je znal prebrati "čudne kljukice". (ksenofobnim izpadom se slovenski novinarji težko izognejo....)



Na predvečer slovenskega obiska srbskega zunanjega ministra Vuka Jeremića je neznanec pred poslopjem srbske ambasade v središču Ljubljane pripravil gverilsko akcijo, ki je močno vznemirila represivne organe. Okoli 11. ure zvečer je namreč na pločnik pred poslopjem veleposlaništva z rdečo barvo izpisal velik napis, na fasado pa nalepil nekaj listov s sporočilom, napisanim v več jezikih. Na prizorišču se je po tem, ko je občan prijavil gverilsko akcijo, nemudoma znašlo ducat policistov, ki jih je napis na pločniku močno vznemiril, še bolj pa zmedel.

Napis je bil namreč parafraza razvpitega srbskega gesla 4 S (Samo sloga Srbina spašava – Samo sloga rešuje Srbe), ki je sicer še vedno najznačilnejši del uradnega srbskega grba oziroma zastave. Avtor včerajšnjega ljubljanskega napisa pa je 4 S priložnostno spremenil v sporočilo Samo sloboda solidarnost spašava (Samo svoboda rešuje solidarnost).

(seveda kdor razume cirilico dobro ve, da je novinar narobe prevedel napis "protestnega aktivista"...na pločniku je pisalo Samo sloboda i solidarnost spašava...in ne sloboda solidarnost spašava ?!)


Iz besedila na fasadi je bilo razvidno, da se protestni aktivist zavzema za osvoboditev petih, v Beogradu menda priprtih anarhosindikalistov.



Ob incidentu se je zgodil tudi komičen zaplet, ker ljubljanski policisti niso znali prebrati napisa v cirilici oziroma niso imeli niti najmanjšega pojma, kaj naj bi vse skupaj pomenilo. Poskušali so si pomagati z mobilnimi telefoni, po katerih so nadrejenim na policijski postaji razlagali, kaj vidijo na prizorišču zločina. Večina se je po nekaj minutah jadrno spustila v lov za ilegalnim grafitarjem. Danes na prizorišču seveda ni bilo več niti spornega napisa na pločniku ne papirjev na fasadi, policija pa o incidentu za zdaj še ni posredovala javnega sporočila.

Ni komentarjev: