četrtek, 8. april 2010

Zahtevamo kazenski pregon in prepoved fašistoidnih organizacij

Civilna iniciativa Alternativa Obstaja iz Kopra/Capodistria/Kopar ostro obsoja napad neonacistov na študente Filozofke fakultete v Ljubljani 6.4.2010, medtem ko so ti predstavljali družbeno kritično revijo anarhističnega gibanja Avtonomija.

Očitno se v Sloveniji zadnja leta širi neka zelo nevarna oblika kuge, saj je opaziti, da je vedno več posameznikov, posameznic, ter skupin in organizacij, ki ne prenesejo kritične misli, idej demokracije, enakosti in svobode za vse, oziroma nasprotno, te ideje in misli prezirajo in skušajo na nasilen način zatreti. Da gre za izjemno nevarno bolezen priča tudi dejstvo, da tudi tisti, ki bi morali zaščititi pravno državo, Ustavo RS in bi morali poskrbeti za zaščito vseh državljanov in državljank ne opravljajo svoje naloge in s tem legitimirajo dejanja omenjenih nestrpnežev, »domoljubov«, »patriotov«, nacionalsocialistov, fašistov in neonacistov.



Vso odgovornost prelagamo na izvoljene predstavnike države, na predsednika države, predsednika vlade, poslance in poslanke, ministrico za notranje zadeve in ministra za pravosodje, ki morajo poskrbeti, da se tovrstna dejanja preprečijo, tovrstne skupine in organizacije pa zakonsko prepovejo.
Motivacija nasilnežev in sovražnikov demokracije, za katerimi stojijo fašistoidne organizirane skupine je bila jasna in je spodbujala k nestrpnosti ter sovraštvu. Zato je izjemno medel odziv organov pregona vreden vsake kritike in zgražanja.

Ustava Republike Slovenije (RS) je jasna in pravi v 63. členu, da je Protiustavno vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Zato zahtevamo kazenski pregon posameznikov in posameznic, ki so člani skupin, društev in organizacij, ki spodbujajo k narodni, rasni, verski, spolni, socialni ali drugi neenakopravnosti ter razpihujejo narodno, rasno, versko ali druga sovraštva in nestrpnosti in zakonsko prepoved tovrstnih organizacij.

Posebno kritiko je potrebno nameniti večini medijev, ki z amnezično (ne)odzivnostjo in neporočanjem o številnih dogodkih širjenja nestrpnosti, nasilja in sovraštva v Sloveniji, omogočajo legitimiranje desničarskih praks in diskurzov in z neobsojanjem nestrpnosti minimalizirajo resne kršitve zakonodaje RS in Ustave RS.

Ali se res nismo ničesar naučili iz 2. svetovne vojne in iz nedavno končane jugoslovanske morije in se moramo zopet spraševati ali je širjenje narodne, rasne, verske in drugih nestrpnosti in sovraštva zgolj lažji prekršek ali pa bomo končno dojeli, da gre za resno grožnjo demokratični družbi, težko izborjenim človekovim pravicam in najvišjim humanističnim vrednotam.

Čas je za ukrepanje !

Ni komentarjev: