petek, 16. april 2010

Spomladansko neonazi rajanje

Javnosti, oblastem in medijem,

vznemirja nas, da noben od medijev v Sloveniji po dogodkih (6.4.10) pred Filozofsko fakulteto v Ljubljani, kjer so trije mladostniki fizično napadli skupino, ki je pred tem v avli fakultete predstavljala novo številko svojega družbenokritičnega časopisa, ni ponudil širše analitične interpretacije dogajanja. Bliža se obletnica rojstva Adolfa Hitlerja (20. april), zato ta organiziran napad prav gotovo ni brez povezave s komemoracijo tega dne, ki ga redno obeležujejo skrajnodesničarske skupine. Tudi podobna dogodka v aprilu (Filozofska fakulteta) in juniju (Cafe
Open) lani lahko beremo in bolje razumemo v tej interpretativni shemi.

Dogodek namreč beremo kot ustaljeno prakso skupin, ki z obredi in iniciacijami pridobivajo nove člane. Iz pričevanj lahko sklepamo, da je skupina »starešin« z druge strani ceste opazovala ritual. Širši kontekst ne zmanjšuje teže dogodka, ampak ravno nasprotno, prikazuje njegove dejanske razsežnosti, ki daleč presegajo nedolžne oziroma domoljubne pubertetniške izpade.

Pričakovali bi - in še vedno pričakujemo - učinkovito delovanje organov pregona. Napad s solzivcem in pestmi ni prekršek, temveč kaznivo dejanje (začasno oslabljen vid po uporabi solzivca – glej 133. člen KZ RS). Zavračamo argument ponovitve delikta, ki ga organi pregona izpostavljajo kot temeljni razlog za njihovo neukrepanje. Za ukrepanje zadošča delikt sam.









Državljani in državljanke!




Koper, 14. 04. 2010

Ni komentarjev: