torek, 2. avgust 2011

Pismo podpore stavkajočim delavcem Luke Koper s strani gibanja Mi smo univerza – MSU

Mi smo univerza, gibanje študentov, profesorjev, delavcev in sploh vseh, ki vzdigujemo pero in pest zoper prekernost ter izročanje univerze na milost in nemilost kapitalu, se pridružujemo boju delavcev v Luki Koper.
Agenda neoliberalnega kapitalizma dosledno in sistematično napada v krvi in potu priborjene socialne pravice prejšnjih pokolenj. V eni izmed oblik prekernosti, študentskega dela, v podobi šolnin, dokumentov RISS in NPVŠ, izkoriščanju mladih kadrov na univerzi, sploh katastrofalnem financiranju visokega šolstva, direktno spodnaša vednost, njene aktualne in bodoče nosilce.
Taisto, s strani etablirane politike podprto gonjo po dobičku, lahko zasledimo prodirajoč v vse družbene pore. Ena izmed teh je gotovo tudi situacija delavcev v Luki Koper. Trend je jasen: današnji študenti, delavci na univerzah, v tovarnah, v uradih, v kulturi, medijih in sploh kjerkoli, lahko v mizeriji prekerizacije delavcev gledamo svojo lastno prihodnost.

Glavne zahteve stavkajočih delavcev se vežejo na osnovne pravice varnosti pri delu; že obstoječe zakonodaje seveda uprava Luke Koper ne spoštuje. Malomarno vzdrževana infrastruktura, zastarel delovni proces in povečan promet situacijo še poslabšujejo.
Taisti odgovorni, ki funkcionirajo kot agentura kapitala, se na vse pretege trudijo povsem legitimno stavko sabotirati: manipulacija z informacijami in ignoriranje delavcev, prihaja celo do ‘’uvažanja’’ stavkokazov. O tem, kaj se zares dogaja več na http://www.njetwork.org/.



Eni in isti procesi stojijo za napadom na univerzo, na študente in na delavske pravice. Zato se kot MSU pridružujemo boju delavcev Luke Koper. Zato jim odgovarjamo z enim in istim glasom, skupaj: svojega ne damo!


Mi smo univerza

Ni komentarjev: