četrtek, 29. januar 2015

Stop izkoriščanju in pregonu!

Protestni shod proti kriminalizaciji družbenih gibanj: za svobodo razkrinkavanja!
 
Pred nekaj manj kot tremi leti so delavci Sintala izvedli več poskusov samoorganiziranja v sindikat, saj so delovni pogoji in pritiski delodajalca postali preprosto nevzdržni. Poskusi so bili s strani podjetja, z ustrahovanjem in tudi z dejansko izgubo zaposlitev nekaterih delavcev, ostro zatrti.

V podporo samoorganiziranju delavcev je takrat nastal anonimni spletni blog »Razkrinkan Sintal«, kjer so delavci-aktivisti beležili in delili konkretne primere izkoriščanja. Spletni blog oziroma javna objava informacij o metodah in praksah izkoriščanja je oblika samoorganiziranega delavskega nadzora in razkrinkavanja perverznih in podmuklih praks delodajalcev, ki jih pozna vsakdo, ki je kadarkoli bil v kakršnemkoli delovnem razmerju. Delavski nadzor nad kapitalom in vsemi njegovimi derivati je nuja in ne privilegij; privilegij je sodno preganjanje delavcev, ki so si upali spregovoriti. Ti so za povrh še naključno izbrani.

V primeru »Sintal proti delavcem« imamo na eni strani multikorporacijo in njenega lastnika, enega najbogatejših slovencev, z visoko stopnjo finančnih zmožnosti – in očitno tudi časa –, na drugi pa delavce oziroma ljudi z omejenimi viri za preživetje. A površno bi bilo misliti, da so v tem primeru na udaru samo ljudje, na udaru je tudi pravica do samoorganiziranja, pravica do združevanja v sindikat in predvsem pravica do svobode govora, izražanja in razkrinkavanja! Seveda, vsemogočnemu kapitalu pa ja ne smemo gledati pod prste in javno govoriti/pisati o praksah in dinamikah izkoriščanja; moramo pa pokorno dovoliti, da nas kapital (in derivati) nadzoruje in kaznuje kjer, kadar in kakor hoče.


Sodni pregon »Sintala proti delavcem« se z novo obravnavo nadaljuje 29. januarja na sodišču v Kopru. Na ta dan se bomo zbrali na protestnem shodu za svobodo govora, v solidarnosti s preganjanimi delavci in sindikalisti ter proti splošni kriminalizaciji, ki so jo deležna družbena gibanja.
V času, ko je kapital v totalni ofenzivi proti delavcem in splošnim družbenim interesom, je nujno podpreti tiste, ki se tem procesom aktivno zoperstavljajo. Potrebno je podpreti tiste, ki so o kršitvah delavskih pravic in zatiranju sindikalnega organiziranja pripravljeni javno spregovoriti. Prav tako je pomembno poudariti, da vse to govoričenje o svobodi govora, ki smo mu priča v zadnjih tednih, brez konkretnega angažmaja, organiziranja in zaščite tistih, ki so jim te pravice kršene, ni vredno nič!

SAMOORGANIZIRAJ, RAZIŠČI, RAZKRINKAJ!

STOP IZKORIŠČANJU IN PREGONU!

SOLIDARNOST PROTI DIKTATURI KAPITALA!

Federacija za anarhistično organiziranje – FAOKoper, 29. januar 2015

Več informacij :
http://www.a-federacija.org/2015/01/28/stop-izkoriscanju-in-pregonu/

Ni komentarjev:

Enourna blokada Luke Koper!!!