nedelja, 22. februar 2015

Emso Šabić In Memoriam

Velik človek, prijatelj, borec in aktivist se je poslovil od nas in se preselil v naše spomine, misli in srca.
Emso je eden od začetnih članov kolektiva Alternativa obstaja, tudi predsednik društva HUM na Fakulteti za humanistične študije, član kolektiva Colleguim Artuim in del kolektiva Akademsko gibanje Valerija, ki je sodelovalo pri opozarjanju na neoliberalizacijo in razkroj Univerze na Primorskem in politično čistko profesorjev/ic in asistentov/k. 

Posebno pozornost je posvečal enakopravnosti vseh ljudi, tako na področju nacionalne, verske in rasne prepričanosti, kot tudi na področju hendikepa in aktivnostim, ki so opozarjale na odpravo ovir v okolju, ki so onemogočale ljudem z gibalnim hendikepom enakopravno udejstvovanje v družbenem in političnem življenju. Bil je velik zagovornik avtonomnosti in neodvisnosti gibalno oviranih ljudi, zato ni pristajal na institucionalizacijo, podrejanje in humanitarno pomilovanje, temveč se je v svojem duhu boril na vseh področjih, tako v privatnem, kot tudi v družbenem in političnem okolju. Aktiven je bil tudi v sindikalnem boju delavcev in se je udeležil tudi stavke luških delavcev pred Luko Koper ter vstajniških protestov v letu 2011. 

Še dobra dva tedna nazaj je v novem zasedenem prostoru "skvotu" Upi Inde izvedel javno okroglo mizo o izkoriščanju "invalidov" v tem dotičnem prostoru in na splošno v družbi. Pustil je velik pečat na vse, ki smo ga poznali in vsem je dajal občutek pomembnosti. Njegova volja in moč nam je bila vsem za zgled in ostal bo naš motivator, da je vse v življenju izvedljivo in da je še tako visoka ovira premostljiva.

Hvala ti Emso Šabić

Ena izmed akcij na pobudo Emsota : Ni komentarjev:

Enourna blokada Luke Koper!!!