petek, 11. december 2009

„Optužnica za međunarodni terorizam protiv šestoro anarhista - politički proces par excellence“

Kompletan izveštaj
TERORISTI ILI ŽRTVE POLITIKE?


Policija je 3. i 4. septembra 2009.godine uhapsila Ivana Vulovića (24), Sanju Dojkić (19), Ivana Savića (25), Ratibora Trivunca (28), Tadeja Kurepu (24) I Nikolu Mitrovića (29), pod sumnjom das u izvršili krivično delo izazivanja opšte opasnosti bacanjem “Molotovljevih koktela” na zgradu Grčke ambasade.

U roku od 24 sata Republičko tužilaštvo izmenilo je policijsku kvalifikaciju počinjenog dela izazivanja opšte opasnosti u krivično delo međunarodnog terorizma.



Javno tužilaštvo Republike Srbije je 3. novembra 2009. navodno bacanje dve zapaljene pivske flaše na grčku ambasadu okarakterisalo optužbom iz grupe najtežih zločina, čime šest dokazanih antifašista tereti za, ni manje ni više - međunarodni terorizam!

Osnovna tema okruglog stola koji je organizovala Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista bila je zloupotreba Krivičnog zakonika u dnevno-političke svrhe.

Optuženi se u istražnom zatvoru nalaze duže od tri meseca, a pritvor im je produžen za još najmanje 60 dana.

Vrhunac cinizma zamenika glavnog tužioca, prema rečima Vesne Rakić–Vodinelić, jeste što osnovni motiv koji je inicirao ovo krivično delo više ne postoji. Šestoro mladih ljudi, na ovaj akt odlučilo se iz protesta za držanje u pritvoru grčkog državljanina koji je štrajkovao glađu.

Dva dana nakon napada, on je pušten na slobodu, što znači da motiv za izvršenje krivičnog dela optuženih više ne postoji, a samim tim ni opasnost da će krivično delo biti ponovo učinjeno.

Iz svega ovoga proizilazi jasan zaključak da je produženje pritvora fingiran proces, da su razlozi za ovu odluku isključivo politički, a politički razlozi vode političkom suđenju, što je neprihvatljivo za jednu slobodnu zemlju kojom vlada Ustav i poštuje pravo.



Za slično delo, ali sa najtežim posledicima, napadači na američku ambasadu u februaru 2008. optuženi su za krivično delo “ugrožavanja javne bezbednosti I imovine.” Rezultat ovog napada bila je izgorela zgrada i smrt jednog čoveka. Ovo ipak nije proglašeno delom međunarodnog terorizma, dok razbijen prozor na Ambasadi Grčke jeste.

Učesnici okrugolog stola postavili su danas pitanje zakonodavstvu Srbije :
“U čemu leže uzroci pravne diskrimijacije?”


Video :
Vesna Rakić - Vodinelić : Suđenje
Maja Kerk : Terorizam

Vir : Medija Centar Beograd

Ni komentarjev: