torek, 27. april 2010

Akcija Ni PreHoda 27.04.2010



Dne 27.4.2010 smo v civilni iniciativi Alternativa Obstaja v okviru 2. obletnice civilne iniciative Alternativa Obstaja in v okviru Dneva Osvobodilne fronte (boja proti okupatorju) organizirali Akcijo Ni PreHoda, ki je želela opozoriti na vsakodnevno kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin državljanom in državljankam.




Na diskriminacijo telesno hendikepiranih državljank in državljanov v mestu Koper smo opozarjali s protestnim lepljenjem nalepk in protestnih pisem, na vse urade, butike, trgovine, itd., ki nimajo omogočenega preHoda za telesno hendikepirane državljanke in državljane, ki so po Ustavi RS in po logiki vsakega "zdravo-razumskega" posameznika enakopravni državljani Republike Slovenije. V pismu smo lastnike trgovin tudi pozvali, da odpravijo oviro oziroma omogočijo NEOVIRAN IN PROST DOSTOP ZA VSE DRŽAVLJENE IN DRŽAVLJANKE.




Akcijo smo organizirali na DAN BOJA PROTI OKUPATORJU, zato ker je potrebno de-demonizirat "okupatorja" in ga razširit na simbolni red, kot red nepravičnosti in dominacijskih tehnik in praks, ki se odražajo v jeziku, diskurzih, znanosti in stroki. Tako razširjeno umevanje okupatorja nas logično privede do najrazličnejših oblik dandanašnjih oblik diskriminacije in tudi do hendikepa, ki je univerzalna lastnost vsakega bitja (sploh človeka), saj ima vsak od nas nek hendikep. Navsezadnje pa so tudi v Osvobodilni Fronti opozarjali v svojih temeljnih točkah, da se borijo za človekove pravice.

Ker moramo borbo proti okupatorju razširjeno umevati, smo tudi lansko leto na isti dan opozarjali na Visoko Nestrpnost v Sloveniji s Umetniškim performansom sredi Titovega trga v Kopru in s predvajanjem recitacij iz Korana.
več o tem :
http://alternativa-obstaja.blogspot.com/2009/04/27april-na-titovem-trgu-v.html











Po naši Akciji Ni PreHoda smo ugotovili, da je v celotni Čevljarski ulici le en objekt prilagojen za vstop hendikepiranim državljanom in državljankam. Pri protestnem shodu po Čevljarski in Župančičevi ulici ter Prešernovem in Gortanovem trgu v Kopru smo oblepili z nalepkami in pozivom za odstranitev ovir 106 objektov, ki niso imeli omogočenega dostopa za vse državljane in državljanke.

Po naših pričakovanjih najbolj skrbijo za enakopravno dostopanje do svojih storitev finančne institucije (banke in zavarovalnice).

Stanje, ki smo ga zatekli v starem mestnem jedru v Kopru je katastrofalno in šokantno, saj smo ugotovili, da sta tako Čevljarska kot tudi Župančičeva ulica povsem nefunkcionalni za hendikepirane državljane in državljanke. Lastniki objektov, ki neomogočajo prost in neoviran dostop vsem državljanom in državljankam, so skupaj z odgovornimi občinskimi in državnimi veljaki, nasilno in diskriminatorno prisilili telesno hendikepirane državljane in državljanke, da so te dve ulice povsem izločili iz svojega akcijskega/vedenjskega prostora (prostora kjer se odvijajo različni socio-ekonomski procesi).
Zamislite si kako bi bilo, če bi vam nekdo nasilno onemogočil dostop do življenjsko pomembnih storitev, objektov in ustanov?

Zatečeno stanje nas je prepričalo, da moramo akcijo zopet ponoviti in sicer si bomo prihodnjič izbrali druge ulice delovanja. Poleg tega smo ugotovili, da je potrebno posvetiti posebno pozornost ozaveščanju posameznikov in posameznic in da je nujno ukrepanje zoper odgovorne občinske in državne funkcionarje, da poskrbijo za spoštovanje Ustave Republike Slovenije in omogočijo vsem državljanom in državljankam osnovne človekove pravice in temeljne svoboščine.



Do naslednje politične akcije nasvidenje.

Alternativa Obstaja

ps : Ob tej priložnosti se zahvaljujemo tudi vsem sodelujočim za prijeten protesten shod in kolegu Vojku za posredovane fotke.

VEČ FOTOGRAFIJ SI LAHKO OGLEDATE NA NAŠEM FACEBOOK PROFILU :
http://www.facebook.com/home.php?#!/album.php?aid=2045829&id=1165482460&ref=mf

Ni komentarjev: