petek, 7. maj 2010

Objavljamo komentar AntiFA Trnovo-Prule na neonaci napad 6.4.

Na naš elektronski naslov smo prejeli tovariško pismo iz druge strani mesta. Gre za komentar, ki ga je spodbudila zanimiva situacija iz zadnjih dni, ko je policija aretacijo treh neonaci mulcev (ob zvestem sekundiranju dežurnih medijev) povzdignila v enega svojih vrhunskih dosežkov. Prispevek, ki smo ga dobili, se nam zdi produktiven, zaradi česar ga tudi objavljamo in ga dajemo v premislek tudi ostali zainteresiranim. Hkrati pa upamo, da se z ekipo iz lj-močvirja kmalu srečamo tudi na ulicah.
Antifa šiška veb cru
——–
Tovariški pozdrav v Šiško!
Danes so bile na spletnih straneh objavljene novice glede aprilskega napada pred Filozofsko fakulteto:
http://24ur.com/novice/crna-kronika/ovadili-vrocekrvne-neonaciste.html
http://www.rtvslo.si/crna-kronika/policisti-prijeli-napadalce-pred-filozofsko-fakulteto/229431
http://dnevnik.si/novice/kronika/1042357221


Ob branju teh novic so se nam nekaterim porodile naslednje misli, ki bi jih radi delili z vami:
Policija je pri “odkrivanju” tokratnih napadalcev hitra in učinkovita. Ampak mi se ne smemo pustiti še eni manipulaciji s strani drzave, njenih uradnikov in aparatov.
Policijski in ostali represivni ukrepi državni imajo v takšnih primerih le eno agendo: poskušajo upravičiti in legitimirati svoj lasten obstoj.


Namesto da bi se boj proti fašizmu prenesel na vse plati družbe, se skozi tovrstne “intervencije” poskuša vsiliti privid da gre za boj dveh subkutur (skinhedi vs pankurji) ali boj dveh skrajnih grupacij: levičarjev proti desnici. Policija pa stoji vmes, je “zlata sredina” in varuje “nemočne” državljane. V resnici zgolj zagotavlja videz boja proti nepravicam, torej krinko, pod katero se nemoteno izvajajo vse druge novodobne oblike fašizma in kapitalizma. Policija varuje samo pred morebitnim poškodovanjem “lastnine” in “družbenega reda,” ki v ozadju omogoča brezmejno ropanje in pehanje ljudi v pogoje, kjer nimajo nobenih pravic.


Prijeti najstniki niso resnična grožnja svobodnemu mišljenju in delovanju. So le tisti na katere vsak nabolj zlahka pokaze s prstom in pove “poglejte, to so fašisti”. Veliko težje je izslediti in se boriti proti fašizmu v drugih pojavnih oblikah, ki na vseh drugih ravneh doživljajo precej bolj zaskrbljujoc zagon: v šolah, na univerzah, v bolnišnicah, na gradbiščih, v restavracijah, na mejah, v občinah, v zakonih, pravilnikih, literaturi, časopisih, družinah, soseskah – skratka v tistih sferah vsakdanjega življenja, ki naj načeloma ne bi imele nobene stične točke z uličnimi pretepi in napadi.


Policija in država se s takšnimi pojavi ukvarja edino v primeru, ko se izpostavijo kot razsežnost delovanja nekih subkultur. Če govorimo o zadnjem napadu je stvar zelo jasna: tudi nekakšen popolnoma nezainteresirani občan lahko tu zlahka prepozna sovražno dejanje. Ne potrebujemo ne policije in ne države, da nas na to opozorita.
Glavno vprašanje je, kako se boriti proti vsem drugim, nesubkulturnim oblikam fažizma. V tem boju se ne moremo in ne smemo opreti ne na policijo, ne na državo, kajti prav oni sodita med strukture, ki sploh omogočajo razvoj takšnih pojavov.
Naši pravi sovražniki niso 15 letni mulci s pobritimi glavami, ki preko nekih kvazi uličnih tolp izživljajo svojo agresijo nad “drugačnimi”. Nas realni sovražnik je sistem, ki taksne mladostnike in mladostnice proizvaja. Ta sistem ne zmore obstajati drugače kot na temeljih zatiranja in represije. Danes proti “ekstremni desnici,” že jutri proti neki fantomski “ekstremni levici”. Takšnemu sistemu ustrezajo konflikti med “domačimi” in “tujci”, med “enimi” in “drugimi”, kajti vzdrževanje takšnih odnosov najbolj banalne opozicije omogoča kapitalistični mašineriji, da še naprej melje svoje sužnje – torej vse nas.
Seveda nikakor ne pravimo, da so reakcije na razne neonaci izpade v družbi – od grafitov in nalepk do fizičnih napadov – nepotrebne. Boj proti vsemu temu je v naših vrstah prerasel v rutino, podobno brisanju praha, ki se nabira na naših policah. A naša resnična pozornost velja tistim bagrom, ki v neposredni bližini naših domovanj kopljejo temelje za spet nov trgovski center in ustvarjajo ta prah.
Resnično nas zanima le to, kako te iste bagerje obrniti proti tistim institucijam, ki so tako hitro in ob navidez vsesplošnem javnem navijanju pohopsali neonaci mladino.
Govorimo seveda figurativno.


Antifašisticna akcija Trnovo- Prule

Ni komentarjev: