četrtek, 2. september 2010

RADO BOHINC - ODSTOPI !

Študentom Fakultete za humanistične študije in Civilni iniciativi Alternativa Obstaja je dovolj malomarnega in škodljivega vodenja Univerze na Primorskem s strani rektorja Radota Bohinca, ki s svojo pasivnostjo in nesposobnostjo ter prioritetni skrbi za ohranitev svojega stolčka, odločno prispeva k razpadu univerzitetnega prostora na južnem primorskem.

Študentje Univerze na Primorskem smo najprej maja lansko leto opozarjali rektorja na nepravilnosti na Fakulteti za Management (FM) in zahtevali ukrepe zoper takratnega dekana Egona Žižmonda, ki je bil najbolj odgovoren za nepravilnosti v poslovanju fakultete in odgovoren za prodajo diplom in okoriščanje na račun študentov in študentk. Takrat je rektor skrival poročilo o nepravilnostih na fakulteti in želel očitne kriminalne mahinacije pomesti pod preprogo ter javno izjavil, da bo v kolikor bodo zaradi poslovanja na FM sproženi kazenski postopki nepreklicno odstopil. Šele pod pritiskom medijev, informacijske pooblaščenke, Komisije za preprečevanje korupcije in pod pritiskom študentskega sveta univerze k odstopu, je z zelo zakasnelimi ukrepi sprožil postopke, ki so privedli do odstavitve dekana Egona Žižmonda. Prek kratkim so mediji poročali, da so vpleteni v nepravilnosti na FM kazensko ovadeni, kar je potrdilo študentska opozarjanja, zato je napočil čas, da gospod Rado Bohinc nepreklicno odstopi!

Nadalje smo študentje Fakultete za humanistične študije (FHŠ) opozorili rektorja, da se vodstvo FHŠ poslužuje nezakonitih in totalitarnih ukrepov, saj so pred tremi meseci brez utemeljenih razlogov odpustili 35 doktorjev in doktoric znanosti ter asistentov in asistentk. Rektor zopet ni bil kos svoji funkciji in je medlo v javnem pismu odgovoril, da obžaluje, ker se razprava o kadrovskih čistkah odvija v medijih in ne znotraj univerze. Pri tem pa ne opazi svoje odgovornosti in pasivnosti ter neodzivnosti, ki je dejansko prisilila odpuščene in zavržene profesorje in profesorice, da se obrnejo k medijem. Zahtevamo, da gospod Rado Bohinc pobere svoja šila in kopita in se odstrani z Univerze, dokler je še čas, saj je v nasprotnem primeru Univerza na Primorskem obsojena na propad.



Rektor se ne odziva na zmanjševanje financiranja naših univerzitetnih programov, se ne odziva, ko se politika in gospodarstvo vmešavata v avtonomijo univerze in fakultet, se ne odziva, ko psevdoznanstveniki vpeljujejo v znanost točkovni sistem, ki ne temelji na kvalitativnem znanstvenem delu, temveč na kvantitativnem produciranju kvazi akademskih zmazkov, se ne odziva, ko že ves evropski akademski prostor glasno opozarja na negativne posledice bolonjske reforme, temveč s svojimi direktivami raje prilagaja univerzo »tržnim razmeram. Pri tem je naklonjen zaposlovanju pedagoškega in raziskovalnega kadra za določen čas, odstranjevanju rednih profesorjev, ki so »predragi« ali pač »preveč kritični«.

Rado Bohinc ne samo, da molče in kimajoče podpira vse te neoliberalne ukrepe politike in Vlade RS, temveč je ključni posrednik pri vpeljavi teh neoliberalnih ukrepov na univerzo, ter najbolj odgovorna oseba za vztrajno degradacijo avtonomije univerze, katastrofalno nizek ugled univerze in šokantno nizek vpis novih študentov in študentk na Univerzo na Primorsko, predvsem na FHŠ. Skrajni čas je, da se Rado Bohinc odstrani iz univerzitetnega prostora in se vrne v politikanske vode, kjer mu je tudi mesto.

V prihajajočih dneh in mesecih bomo študenti in študentke Univerze na Primorskem naredili vse kar je v naših močeh, da umaknemo s pozicije rektorja osebo, ki očitno svoji nalogi ni kos. Na vse večje probleme univerze, določenih fakultet in na splošno visokošolskega in univerzitetnega prostora nima rešitev, oziroma se napačno odziva.

Za dosego našega cilja smo v naslednjih mesecih pripravljeni tudi prekiniti pedagoški proces na fakultetah in ponoviti evropsko leto 1968, oziroma leto 1971!

Ni komentarjev: