ponedeljek, 21. februar 2011

IZJAVA PODPORE SINDIKATU ŽERJAVISTOV PRISTANIŠKIH DELAVCEV

IZJAVA PODPORE SINDIKATU ŽERJAVISTOV PRISTANIŠKIH DELAVCEV

S to izjavo izražam svojo podporo pri delovanju Sindikata Žerjavistov P.D. – Luka Koper (SŽPD). Prepričan sem, da so vse njihove zahteve utemeljene in za razliko od načrtovanih/predlaganih sprememb uprave in vodstva Luke Koper, tudi zelo dobro argumentirane. V svojih nameri in zahtevah SŽPD ne le skrbi za varno delovno okolje, ampak pokaže tudi solidarnost in skrb do drugih, zaposlenih preko t.i. outsourcing-a, obenem pa zelo pronicljivo zapopade namero vodstva Luke Koper, da bi ravno s tem, ko bi redno zaposlene prezaposlili v podpogodbena podjetja, uničili močen sindikat, ki je zaradi svojega Delovanja trn v peti ne samo Luki Koper, ampak tudi lastniku, tj. državi Sloveniji.



Na žalost je pri delavskih gibanjih po celem svetu (ne samo v Sloveniji), opaziti trend, kjer se sindikati oz. njihove vodje v imenu delavcev dogovarjajo z upravami podjetij in sklepajo kompromise, ki so daljnoročno škodljivi za delavce, to pa zato, ker je največkrat ta kompromis izbira med t.i. manjšim zlom za delavca. Kdaj, kje in kako so izigrali sindikate in vodje sindikatov, da izbirajo med »manjšim in večjim zlom«, namesto da bi se borili za izboljšanje pogojev, je predmet analize, ki se bo imela zgoditi, tako vsaj upam, v bližnji prihodnosti.

Zato je pomembno, da dandanes, ko se skoraj vsi borimo za lastno eksistenco in smo zato navidez prisiljeni izbirati med manjšim in večjim zlom, obstaja nekdo, ki je s svojim bojem svetel zgled, ne samo delavske, ampak tudi čisto osnovne, človeške, SOLIDARNOSTI do Drugega.

Tovariški pozdrav


Emsud Šabić – emso
Predsednik Društva študentov FHŠ - Društva H-UM
Civilna iniciativa Alternativa Obstaja

Ni komentarjev: