ponedeljek, 07. marec 2011

Bh. radnici napuštaju Sloveniju bez eura u džepu

Protest bh. radnika koji rade u Sloveniji,

Erduan Katana
Foto : IWW (Nevidni delavci sveta)

Položaj bh. radnika, najveće grupe migrantskih zaposlenika iz tzv. trećih zemalja, koji rade u Sloveniji, vrlo je težak: potplaćene satnice, neplaćen prekovremeni rad, izuzetno loši uslovi stanovanja, a sada i masovna otpuštanja, te uopšte male mogućnosti za ostvarivanje osnovnih prava.Zbog svega ovoga organizacija „Nevidljivi radnici svijeta" iz Slovenije, koja se bori za prava radnika, i nevladine organizacije „Geto" i „Oštra nula" iz Banjaluke, organizovale su u ovom gradu protestnu šetnju kako bi ukazale na kršenja radničkih prava građana BiH zaposlenih u Sloveniji.

Nekada je odlazak na rad u Sloveniju za radnike iz Bosne i Hercegovine značio bolji život. Danas radnike iz BiH, koji uglavnom svoj san o boljem životu ostvaruju na građevinama širom Slovenije, često čeka samo rad bez plate i na kraju - neopravdani otkazi.Prijedorčanin Milenko Jošić ističe da se slovenački poslodavci prema bh. radnicima često odnose kao prema robovima.
„Dva mjeseca smo mi radili. Pošto od firme imamo jedan obrok kad radimo i još jedan obrok, kao za večeru, i od firme krevet za spavanje - radili smo dva mjeseca za taj obrok. Zašto? Ne razumijem. Onda sam postavio pitanje: da li sam ja rob, šta sam ja ovdje“,priča Jošić.

Radnici iz BiH napuštaju Sloveniju bez eura u džepu, kažu Smail Duraković i Husein Keranović iz Cazina:
„Ma plata je bila nekad dvjesto, nekad tristo, kako kada, ali više puta ne da ništa.“
„Naprosto nije se moglo više izdržati. Trebaju pare i za kući nositi, i za gore preživljavati. A nije bilo.“


Zahtjevi radnika
Podršku protestima obespravljenih radnika iz BiH pružile su i njihove kolege iz Slovenije, koje smatraju da je odgovornost države Slovenije u tome što je uspostavila režim radnih migracija koji poslodavcima omogućava ucjenjivanje radnika iz trećih zemalja.„Mi smo stigli da pružimo podršku kako bi i radnici iz BiH bez stalnog prebivališta dobili ista prava kao i slovenački radnici“, kaže Jože Romnih, radnik iza Velenja.

Radnik treba raditi kod istog poslodavca minimalno dvije godine da bi dobio radnu dozvolu koja mu omogućava da mijenja poslodavca, ali i nakon dobijanja osobne radne dozvole, kada izgubi posao, izgubi i pravo na boravak.Andrej Krunik iz organizacije „Nevidljivi radnici svijeta“, koji je u slovenačkom konzulatu u Banjaluci predao zahtjeve bh. radnika, o njima kaže:
„Jedan od zahtjeva je da se odmah promijeni zakonodavstvo, tako da radnici ne bi više bili zavisni od poslodavca. Drugi je da se radnici odmah uključe u sistem socijalne države, jer oni to uplaćuju. Zahtjevamo i da država preuzme to što radnici traže od poslodavca, da ta dugovanja preuzme država, jer je država sa svojim zakonodavstvom odgovorna.“

Odgovornost za trenutni položaj bh. radnika u Sloveniji ima i država BiH koja je sa Slovenijom potpisala Sporazum o socijalnoj bezbjednosti, po kojem radnik državljanin BiH treba imati stalni boravak i osobnu radnu dozvolu, da bi mogao dobiti naknadu za nezaposlenost.Radnici su dobili obećanja u slovenačkom konzulatu u Banjaluci da će Slovenija promijeniti zakon o radu i zapošljavanju stranaca, a prema riječima Andreja Krunika, krajnji rok je sredina marta.

Ni komentarjev:

Enourna blokada Luke Koper!!!