petek, 11. marec 2011

Država naj spremeni zakonodajo, ki omogoča suženjstvo

Ekipa Alternative Obstaja je takoj ko smo se seznanili s katastrofalnimi razmerami delavcev Gratim d.o.o. v Kopru sprožila solidarnostno akcijo zbiranja pomoči in smo skušali z medijskim opozarjanjem na sramoto države Slovenije, ki s svojo fašistoidno in sužnjelastniško zakonodajo omogoča novodobno suženjstvo vplivati na odgovorne, da končno ukrepajo in spremenijo zakonodajo.

Večina delavcev Gratim d.o.o. se je na žalost že vrnila domov v Bosno in Hercegovino, saj niso bili zmožni zdržati vsakodnevnega stradanja in životarjenja ter trpinčenja tako države Slovenije kot tudi svojega fašistoidnega delodajalca.

Tisti, ki so ostali, intenzivno iščejo novega delodajalca in se še vedno preživljajo s paketi Rdečega Križa ter s pomočjo, ki smo jo skupaj z ostalimi solidarnimi ljudmi, ki razumejo stisko izkoriščanih delavcev, zbrali v zadnjih desetih dneh.



Zaradi stavke delavcev, saj ti od septembra niso prejeli plač, regresa, neplačane imajo nadure in socialne prispevke, pripadajo pa jim tudi ostale pravice iz dela, ki jim jih dolguje podjetje Gratim d.o.o., je njihov delodajalec in lastnik Mesud Ibričić prekinil pogodbo s podjetjem Primorje d.d. za bivanje delavcev v Samskem domu v Kopru, ki je v njihovem lastništvu, tako da so delavci prepuščani na milost in nemilost svojega najemodajalca.



Še enkrat pozivamo občino, državne institucije in Vlado RS, da ukrepajo in pomagajo ljudem, ki so žrtve katastrofalne slovenske zakonodaje, ki omogoča novodobno suženjstvo oziroma ga še dodatno spodbuja. Zahtevamo spremembe na področju zaposlovanja migrantskih delavcev, saj so migrantski delavci po trenutni zakonodaji popolnoma odvisni od svojih delodajalcev, ki pričakujejo od delavcev popolno "poslušnost, podrejenost in ubogljivost" (metode sužnjelastništva) v nasprotnem pa jim grozijo z izgubo stanovanja, kar pomeni bodisi izgubo dovoljenja za bivanje bodisi izgubo prijave bivališča, in s tem izgubo vseh pravic iz dovoljenja za stalno bivanje, kar posledično pomeni izgon iz države.

Člani Alternative Obstaja smo do danes zbrali nekaj sto evrov finančnih sredstev in hrane, kar smo delavcem že predali, pozvali pa smo tudi Mestno občino Koper in vse večje trgovske verige (Mercator, Tuš, Spar, Lidl, Hofer) za pomoč. Iz MO Koper in večine trgovcev nismo dobili nikakršnega odziva. Edini, ki so se odzvali so delavci in dobavitelji trgovine Hofer.



Zahvaljujemo se vsem posameznikom in posameznicam, ki so do danes nesebično namenili nekaj finančnih sredstev in hrano delavcem v stiski. Kljub temu, da so pomoč s težkim srcem sprejeli, saj pravijo, da niso prišli v Sloveniji prosjačit za pomoč in živet od Rdečega Križa, temveč zahtevajo le tisto, kar so pošteno oddelali, se Vam iskreno zahvaljujejo in Vam želijo vse najboljše ter da se nikoli ne bi znašli v njihovem položaju.

Mile Zukić

Ni komentarjev: