četrtek, 21. april 2011

Predlog odvzema častnega doktorata UP kulturnemu rasistu Borisu Pahorju

Univerza na Primorskem
Senat Univerze na Primorskem
Titov trg 4
6000 Koper/Capodistria/Kopar

Koper, 21.4.2011

Predlog za odvzem častnega doktorskega naziva Borisu Pahorju

Spodaj podpisani še vedno formalno podiplomski študent Fakultete za humoristične študije v Kopru podajam uradni predlog Senatu Univerze na Primorskem za odvzem naziva »Častni doktor Univerze na Primorskem« kulturnemu rasistu in narodnjaku Borisu Pahorju, saj se univerzalne vrednote, kot so toleranca, strpnost, humanizem in spoštovanje različnosti ter želja po umestitvi in povezovanju univerze v širši mednarodni kulturno/družbeni prostor, ki jih vsaj navidezno zagovarja Univerza na Primorskem, ne skladajo s prepričanji »velecenjenega« gospoda Pahorja, ki se je že večkrat v svojem narodnjaško izključevalnem, ksenofobičnem in rasističnem slogu lotil enkrat »črnega župana« Pirana Petra Bossmana, ki naj ne bi bil primeren »NEslovenec«*1 za funkcijo župana, bolj primerni naj bi bili tisti »NEslovenci«, ki prihajajo iz »baze avtohtonih«*2 , drugič, trosi neumnosti o »neprijateljskih sosedah«, ki nam nagajajo, tretjič, blebeta o uspešnosti Italijanov pri italijančevanju Istre, četrtič, onesnažuje okolje z izjavami o slovenski himni, ki naj ne bi omenjala slovenstva in Slovencev in naj bi kot taka premalo krepila narodnjaško zavest, zato predlaga, da se v himno vstavi besedilo »Bog živi vas Slovence, Bog živi ves slovenski svet«, petič, zasmraja naš prostor z narodnjaškimi agitacijami in povezovanjem s politično desnico v imenu višjih ciljev Slovenstva in Slovencev za ohranitev peskovnika v bližini Dragonje in ribnika, ki naj bi od nekdaj pripadal Slovencem in ne tistim primitivnim »NEslovencem«, ki se še vedno vedejo tako »balkansko«*3 in »NEevropejsko«.


Vir: www.dnevnik.si

Kulturni rasist in narodnjak je s svojimi izjavami in nastopom za širšo množico izjemno nevaren, saj je kot »ugleden« literat, kandidat za Nobelovo nagrado za književnost, borec za pravice slovenske manjšine v Italiji in navsezadnje kot interniranec v nacističnih koncentracijskih taboriščih, spoštovana oseba, ki mu ljudje radi prisluhnejo in se z njim radi poistovetijo. Ker pa je že vsakemu minimalno podkovanemu študentu jasno, da gre za izjemno intelektualno omejenega narodnjaka, kulturnega rasista in ksenofoba, ki s samosvojim videnjem sveta in družbe, ki ga obkroža, ter zaradi svojih statusnih titul, predstavlja veliko nevarnost za širjenje izključevalnih ideologij med širšo množico. Pod pretvezo »domoljubnosti« nam prodaja, izključevalno nacionalistično-narodnjaško, na nemškem zeljniku nastalo ideologijo »krvi in grude«*4 (Blut und Boden) in se kot tipični antiintelektualec nezaveda pomena francoske revolucije oziroma želi načrtno razvrednotiti produkte razsvetljenskega obdobja, ki je vse prebivalce določenega teritorija razglasil za pripadnike državne nacije (npr. Francija) in jim podelil državljanstvo države, ne glede na to ali so prebivalci govorili isti jezik, ali so na teritoriju rojeni ali priseljeni in ne glede na to ali so črni, beli, oranžni ali zeleni itd. So gospodu Pahorju razsvetljenske ideje Svobode, Enakosti in Bratstva tuje, ali pač se po njegovem lahko uveljavljajo le za določeno skupino prebivalcev (v našem primeru le za Slovence). »NEslovenci« torej ne sodijo v ta koncept in zato je vsaka izvolitev »neslovencev« na položaj, ki bi po »logiki omejenega uma« moral pripadati »Slovencem«, greh brez primere, ki »nas«, »Slovence« ogroža in »nas« bo pahnila v pogubo. Ali ni nekaj podobnega govoril tudi Adolf Hitler, ko je šlo za ogroženost Nemcev pred Judi? In ali se še spomnimo kam so nas tovrstne zgodbice pripeljale? Boris Pahor se tega očitno ne spomni več, če se je sploh kdaj!


NEslovenec in neandertalec Mile Zukić
Alternativa na UP (NE)Obstaja

*1
Verjetna razlaga : Neslovenec – negacija Slovenca (tistega , ki je priden, marljiv, čist, deloven, pošten, narodno zaveden, olikan,.) torej nedeloven, umazan, len, nepošten, neolikan primitivec – Neslovenci, se s ščepcem avtohtonosti nekoliko približajo značilnostnim karakteristikam Slovencev. Tovrstno prakso izpeljevanja negacijske izpeljanke lahko verjetno razširimo tudi na skupnosti kot so :
MOŠKI: NEMOŠKI, KATOLIK:NEKATOLIK, BEL:NEBEL, HETERO:NEHETERO,VREDEN/MOČEN:NEVREDEN/NEMOČEN(IN-VALID),.


*2
Verjetna razlaga : »baze avtohtonih« - predstavniki tiste skupnosti, ki je na nekem ozemlju prisotna daljše obdobje, verjetno še iz časa pred Alpidsko orogenezo, domneva se, da so prvi predniki izrastli kar iz zemlje.

*3
»vesti se po balkansko« - vesti se primitivno, živalsko, nekultivirano, neandertalsko in prihajati iz območja južno od geotektonske prelomnice na Kolpi, ki je ključna za razvoj homo sapiensa sapiensa na eni strani in propad neandertalcev na drugi strani.

*4
Gre za koncept naroda in temu spremljajočem procesu narodnjaštva (nepoučeni bi temu rekli nacionalizem), ki je rezultat reakcije nemškega romantizma 19. stoletja, ki je tudi nekakšna opozicija francoskemu modelu državnih narodov in razsvetljenskim idejam egalitarizma, individualizma in organizacije družbe po državljanskem principu, kjer so vsi državljani enakopravni pred zakonom, saj konstruira t.i. kulturne narode, ki združujejo pripadnike skupnosti po kriteriju rodu in grude (»Blut und Boden«), kjer so morali pripadniki skupnosti govoriti »pravi« (nemški) jezik, so se morali roditi na nemškem ozemlju oziroma so morali imeti skupni »etnični« izvor, da so lahko postali del teh kulturnih, ljudskih narodov, ki se razmahnejo po marčni revoluciji leta 1848, predvsem v Srednji in Vzhodni ter Jugovzodni Evropi. Po tem ključu, ki ga zagovarja Boris Pahor, Peter Bossman, Zoran Janković, Rašo Nesterovič, Sara Isaković, Zlatko Zahovič in navsezadnje tudi Mile Zukić sodijo le v skupino »NEslovenci«, ki je seveda antiteza skupini Slovenci, neglede na leta, desetletja in stoletja bivanja na »svetem avtohtonem teritoriju« Slovenije.

4 komentarji:

Unknown pravi ...

Jaz pa bi postavil v vprašaj ves tvoj študij in diplomo na humorističnem faksu. Amen.

Anonimni pravi ...

Ma vi ste sramota. Svojo zagovarjanje multikulturnosti in ''drugačne'' globalizacije ste povzdignili na raven dogmatičnosti baročnega katolicizma in vsak ki mu nasprotuje je takoj označen za rasista(novodobni heretik?) Boris Pahor je besede izrekel v kontekstu nasprotovanju multikulturnosti, ter težko pridobljeni ''svobodi''. Na tej točki naj omenim, da avtor najverjetneje je eden od tistih ki misli, da smo Slovenci celo zgodovino od pokristjanjevanja do prve Jugoslavije živeli pod tujimi vladarji(smešna dvoličnost, nemško govoreči Kranjski plemič tujec, Afričan Bossman ne?). Rajši kot, da napadaš Borisa Pahorja premisli cel njegov kontekst v katerem je to nastalo.

Enako dogmatično je tvoje zagovarjanje Francoske revolucije in neločljivega povezovanja intelektualcev z vrednotami te revolucije. Potem takem Joseph De Maistre in Juan Donoso Cortez nista bila misleca ker sta ji nasprotovala? Nesmisel. Po drugi strani so tudi nacionalizmi in da konec koncev tudi rasizem, Nacionalsocializem in fašizem stranski produkti razsvetljenstva in revolucije.

S svojim zapisom si dokazal, da imaš otročji pogled do mnenj kar se tičejo nasprotovanja multikulturni družbi in hitro prihitiš z besedo rasist. Poleg tega pa imaš še smešno idealizirano podobe tako ''intelektualcev'' kot ''francoske revolucije''.

Boris Pahor je opozarjal na zločine kateri so se zgodili in tudi je rekel, da so ga obtožili, da je antisemit ko je rekel, da se bi bilo treba spomniti tudi drugih žrtev taborišč in ne samo Židov. Meni se zdi vse skupaj že smešno, da se toliko govori o zločinih druge svetovne vojne in ostale podobne zločine pušča ob strani.

S svojim odzivom si dokazal patetičnost večine
današnjih študentov družboslovja.

Alternativa obstaja pravi ...

A.K. in Berti v civilni iniciativi vam zelimo vesele velikonocne praznike, veliko pirhov, sunke in vina in cimmanj hrena.

Ne obremenjujte se z zadevami, ki ne sodijo v vaš mentalni horizont, saj pravijo strici z belimi ovratniki in roza haljami, da preveliko miselno naprezanje škodi...

kot pravi kristjani nam odpustite nase grehe...

Igor Karlić pravi ...

Tipičen neonacistični komunistek bloga. ha ha ha

SALVE