nedelja, 29. januar 2012

"PROTEST PROTI ODPOVEDI" - sporočilo SŽPD medijem

SINDIKAT ŽERJAVISTOV P.D. - LUKA KOPER
Spoštovani predstavniki medijev,

v Luki Koper se nadaljajuje represija delodajalca nad delavci.

Predsednik Sindikata izvajalcev pristaniških dejavnosti Predrag Topič je dobil, prepričani smo, nezakonito odpoved delovnega razmerja.
Zagotovo vemo, da nikoli ni bil opozorjen, da bi kakorkoli kršil pogodbo o zaposlitvi, brez tega pa se odpoved ne dobi kar tako.
Odpoved predsedniku sindikata je dejanje vezano na poletne dogodke v Luki.
Idejni in dejanski vodja kampanje proti vsem delavskem gibanjem v Luki je namestnik predsednika uprave T.M. Jamnik. Močno sumimo (slišali smo), da je on tisti, ki je IPS podjetju Nedjo d.o.o. napovedal prekinitev pogodbe z Luko, če ta ne zatre sindikata (največ članov SIPS je iz vrst Nedjo d.o.o.).
Kako preprosto je sprožiti napad na sindikat, kjer je večina delavcev brezpravnih migrantov. Nobenega rizika za delodajalca ni. Tudi če Topič v sodnem postopku dokaže, da je odpoved bila nezakonita, bo za sindikat (SIPS) verjetno prepozno, saj so člani sindikata pod vsakodnevnim pritiskom in grožnjami delodajalca, zato se bodo verjetno prisiljeni izčlaniti.

Vsi ostali v Luki delujoči sindikati smo zgroženi nad zadnjim dejanjem delodajalske zarote. Enako tudi aktivistične organizacije, ki so podpirale poletne proteste v Luki - IWW, Alternativa obstaja, Federacija za anarhistično organiziranje itn.
Tako Sindikat žerjavistov Luke Koper kot Sindikat izvajalcev pristaniških dejavnosti, predstavniki Zveze svobodnih sindikatov Slovenije in prej omenjeni aktivisti bomo zato jutri sodelovali na pohodu od uprave Luke Koper do odv. pisarne Cek na Vojkovem nabrežju 23 v Kopru, kamor gre Topič zagovor pred dokončno odpovedjo. Zbirali se bomo od 9:00 do 9:30 pred upravo družbe, potem pa skupaj odšli na zagovor Topiča.

Vas, predstavnike medijev vabimo, da pridete in poročate javnosti o sramotnem dogajanju v Luki.

Torej jutri, v ponedeljek, 30. jan, 2012, ob 9h pred Luko ali ob 10h na Vojkovem nabrežju 23, odv. pisarna Cek.

Lep pozdrav,

v imenu SŽPD

Mladen Jovičič
član IO SŽPD.

Ni komentarjev: