ponedeljek, 5. marec 2012

Zategovanje našega pasa in vratu (ECB, EK, MMF)

Osmega marca se v Sloveniji nahaja delegacija Troike (Evropske centralne banke, Evropske komisije in Mednarodnega denarnega sklada). Njen obisk zagotovo ni vljudnostne narave, ampak je namenjen utrjevanju dogme zategovanja pasov. Politike, ki jih evropske in nacionalne politične elite pod taktirko finančnih institucij in korporacij vsiljujejo povsod po Evropi. Četudi je jasno, da vodijo v recesijo, brezposelnost, brezperspektivnost, krajo prihodnosti.

Obisk Troike sovpada z napovedmi nove slovenske vlade, da bo ne glede na ceno račun za krizo izstavila tistim, ki je nismo povzročili, pri čemer napoveduje drastično znižanje delavskih in socialnih pravic ter nadaljnjo demontiranje sistemov javne blaginje. S predstavniki vlade bodo planirali zaostritev politik zategovanja pasov, medtem ko na Centrih za socialno delo zaradi politik prejšnje vlade, ki so prav tako sledile neoliberalni dogmi, doživljamo pravo dramo razgradnje socialne države. Delegacija Troike bo v Ljubljani dober teden po tem, ko je ECB že drugič obdarila banke z izjemno ugodnimi krediti po 1% obrestni meri za obdobje treh let. Medtem ko banke tudi v Sloveniji zaradi špekulativnih razlogov sedijo na praznih stanovanjih. In ko povsod po Evropi in še zlasti na ti. periferiji zaradi špekulativnih napadov bank in finančnih trgov na sposobnost držav, da financirajo javni dolg, jemljejo javne storitve, kot so brezplačno šolstvo in zdravstvo, in potiskajo velike dele prebivalstva v revščino in brezperspektivnost.

Obisk Troike v Sloveniji bo zarotniško srečanje predstavnikov institucij, ki v interesu bank vsiljujejo politike zategovanja pasov, nagrajujejo krivce za krizo in kaznujejo njene žrtve, kar je mogoče le s suspenzom demokracije in širjenjem ozračja strahu in negotovosti. Predlagamo, da to zarotniško srečanje, ki bo 8. marca v Ljubljani, pričakamo z veliko demokratično skupščino proti Troiki, proti zategovanju pasov, za Evropo ljudi in ne bank, ki bo v sredo, 7. marca ob 18. uri na trgu pred Ljubljansko borzo in z akcijami blokade bank v četrtek 8. marca z zborom pred Bojzo ob 14. uri. S skupščino in akcijami blokade začenjamo evropsko in globalno mobilizacijo, ki bo dosegla vrhunec med 12. in 15. majem z globalnimi dnevi akcij in z blokado ECB in sedežev bank v Frankfurtu med 17. in 19. majem.

Premagajmo strah in zgradimo resnično demokracijo!

#15o


www.15o.si

www.njetwork.org

Ni komentarjev: