ponedeljek, 18. junij 2012




DELAVNICA EKOLOŠKE GRADNJE


Pridružite se nam na 7-dnevni delavnici ekološke gradnje v Art središču, kjer bomo pod strokovnim vodstvom mentorja Stojana Habjaniča teoretično in praktično spoznavali principe ekološke gradnje z ilovico in slamo ter rastlinske čistilne naprave.

KDAJ
1. termin: 06.- 13. julij 2012
2. termin: 23. – 30. julij 2012


KOTIZACIJA/PRISPEVEK
140 eur na osebo (20 eur/dan)

Kotizacija/prispevek vključuje:
• mentorstvo (teoretično in praktično delo),
• materiali za delo
• bivanje (skupinske spalnice, šotori)
• vegetarijanska/veganska hrana (zajtrk, kosilo in večerja)

PRIJAVE
Prijave zbiramo najkasneje do 1. julija 2012 na naš e-mail
s pripisom 'Delavnica ekološke gradnje'.
Pohitite, število udeležencev je omejeno!
Za vsa dodatna vprašanja nas kontaktirajte!


PROGRAM DELAVNICE

Ekološka gradnja z ilovico in slamo
Udeleženci delavnice se bodo seznanili z osnovnimi principi ekološke gradnje z ilovico, slamo in trstiko. Delavnica vključuje obisk centra za biogradnjo v Martjancih, kjer bo potekalo teoretično predavanje in ogled primerov sonaravnih gradbenih tehnologij (energetska prenova objekta stavbne dediščine z naravnimi materiali, izgradnja centra za biogradnjo, predstavitve in ogled filmov iz področja biogradnje, ogledi vzorcev materialov,...).

Praktično delo delavnice bo obsegalo:
• priprava opažev za phanje slame, omočene v ilovico
• phanje pripravljenega polnila v opažene prekate lesenih sten
• razopaženje in ponovno opaženje
• vgraditev plošč iz vezane trstike čez naphano steno.

Rastlinska čistilna naprava
Udeleženci delavnice se bodo seznanili z osnovnimi principi delovanja in izgradnjo rastlinske čistilne naprave za ravnanje z odpadnimi vodami. Delavnica vključuje teoretično predavanje o principih delovanja in načinu izdelave rastlinske čistilne naprave. Predstavljenih bo nekaj primerov.

Praktično delo pa bo obsegalo vse faze izdelave rastlinske čistilne naprave v neposredni bližini centra:
• priprava materiala
• tesnjenje izkopane jame
• jaški, povezave, drenaže,...
• vgraditev substrata oz. sejanih peskov različnih frakcij

KAKO
»Step-by-step« gradnja ob pomoči mentorja, prijateljev in prostovoljcev po principih »learning by doing«, DIY (Do-it-Yourself/Naredi sam) in DIWO (Do-it-With-Others/ Naredi skupaj z drugimi).

Tako smo leta 2005 ob brezplačni pomoči 30-ih članov nemškega obrtnega ceha Axt&Kelle (slika zgoraj) rezidenčno stavbo Art središča izgradili do III. gradbene faze (ekološka lesena gradnja - temelji, stene in streha).
Na ta način želimo delovati tudi v bodoče.
Z minimalnimi potrebnimi sredstvi. Z ljudmi in za ljudi.

ZAKAJ
Od leta 2000 dalje je Art središče pravzaprav poligon izmenjave znanj, izkušenj, realizacije idej, kvalitetnega druženja in povezovanja. Naša vizija je, da postanemo samozadostna, trajnostna, okolju prijazna in kreativna skupnost, ki se aktivno vpleta v lokalne in mednarodne realnosti.

Izgradnja rezidenčnega dela Art središča za nas predstavlja prepotrebno osnovo, da center resnično zaživi s polno paro. Zaradi nerazumevanja kulturne politike, kaj rezidenčni umetniški center pravzaprav je, brez podpore in pomoči lokalne in nacionalne oblasti, kompleks Art središča že dvanajsto leto ostaja nedokončan.

Navkljub temu smo odločeni, da po svojih močeh, z lastnim angažmajem in prostovoljnim delom nadaljujemo naša dolgoletna prizadevanja in uresničujemo našo vizijo.

Ni komentarjev: