sobota, 9. maj 2009

Čestitamo Vam DAN ZMAGE

Na današnji dan leta 1945 se je uradno končala 2. svetovna vojna.



V Sloveniji so na današnji dan v Ljubljano vkorakale enote 29. divizije in 7. korpusa partizanske vojske in general Alexander Löhr, poveljnik nemške armadne skupine E, je pri Topolšici podpisal brezpogojno vdajo nemških zasedbenih oboroženih sil.





Kljub temu, da se je pri nas v Jugoslaviji končala vojna šele 15.maja, je 9.maj ostal tisti dan, ko se spomnemo padca nacifašistične in kolaboracionistične ideologije.


Vsem svobodomiselnim ljudem čestitamo DAN ZMAGE nad NACIFAŠIZMOM in vas opozarjamo, da se bo potrebno za dokončno zmago nad izkoriščevalskimi ideologijami še boriti...



V spomin in opozorilo vsem dandanašnjim kolaboracionistom...


Na Hitlerjev rojstni dan, 20. aprila 1944, so slovenski kolaboracionisti prisegli na bežigrajskem stadionu v Ljubljani, tako kot danes mnogi prisegajo na neoliberalno ideologijo izkoriščanja, iztrebljanja, uničevanja in izključevanja.

Domobranska prisega
“Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z nemško oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike Nemčije, SS četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti zvesto izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj.”

Slovenski izdajalec general Rupnik (maja 1945 se je skupaj z domobransko in nemško vojsko umaknil na avstrijsko Koroško, kjer se je predal Britancem. Ti so ga nekaj časa zadrževali v Italiji in ga nato 2. januarja 1946 izročili jugoslovanskim oblastem. Bil je glavni obtoženec v t.i. Rupnikovem procesu. 27. avgusta istega leta so ga obsodili na smrt z ustrelitvijo), škof Rožman (Na sodnem procesu pred vojaškim sodiščem v Ljubljani 1946 je bil v odsotnosti pod obtožbo sodelovanja z okupatorjem obsojen na odvzem prostosti s prisilnim delom za dobo 18 let, izgubo državljanskih pravic za dobo 10 let po prestani kazni in na zaplembo celotnega premoženja. 5. maja 1945 je zapustil domovino in se čez Avstrijo in Švico umaknil v ZDA, kjer je leta 1959 v Lemontu pri Chicagu tudi umrl) in nemški SS general Erwin Rösener (Zaradi zločinov na slovenskem med drugo svetovno vojno je bil po vojni obsojen na smrt in obešen - 4.9.1946) v prijateljskem vzdušju.


Mejna črta med italijansko in nemško okupacijsko cono pri Šentvidu v Ljubljani junija 1941.


SLAVA JIM...

Ni komentarjev: