sreda, 14. oktober 2009

Zakaj bo petkova študentska volilna skrinjica hendikepirana?


V petek, 16. 10. 2009, se bo v Kopru odvijal poseben performans: študentje bomo samo z eno potezo kemičnega svinčnika, lahko dali svoj doprinos spektakelskemu prividu realnosti, ki kroji naša študentska životarjenja. Prepričujejo nas, da (naj) svoj glas podarimo najboljšemu ponudniku, starim komilitonom ali osebno dobrim kolegom iz šolskih klopi. Kandidati se bodo poigravali z našimi emocijami, spomini na pretekla sodelovanja, šarmantnimi nasmeški. Sklicevali se bodo na navidezno prihajajoče revolucionarne poteze.

Študentska organizacija Univerze na Primorskem, bo dobila nov študentski zbor, sestavljen iz predstavnikov vseh članic UP. Pravica do uporabe kemičnega svinčnika na volišču je seveda dobro izpostavljena, vabila prihajajo po e-mailih, spletnih straneh in ustnih priporočilih. Ob celotni predvolilni mrzlici, bi marsikdo lahko spregledal eno minorno zadevo: Kako in kdaj so sploh kandidati za študentski zbor ŠOUP-a, postali kandidati?

V obdobju informacijske prenatrpanosti ni nič hudega, če ste spregledali skriti kotiček ŠOUP-ove spletne strani, kjer je objavljen poziv za kandidaturo. Nekateri sedanji kandidati, so po "oralni" poti izvedeli kdaj in komu morajo vložiti svojo kandidaturo. Povabil prek e-mailov ni bilo. Sprašujemo se, zakaj od ŠOUP-a pogosto dobivamo raznorazna obvestila o dogodkih, pojedinah, študentskih mozgansko-izpirajočih masovnih manifestacijah, dobrodelnih akcijah, ipd., o kandidaturah za volitve pa ni ne duha ne sluha. Očitno so zadolženi za volitve oziroma komisija mnenja, da študentska populacija dobiva dnevno že preveč informacij in so nas s tem rešili še ene morije. Pošteno bi namreč bilo poslati povabilo za kandidature tudi v pisni obliki, vsakemu študentu na dom. Očitno je komisija preveč skrbela za drevesa naše zelene Slovenije. »V majhnem mestu kot je Koper, se bo ja že vse izvedelo, pravi kandidati bodo že prišli do informacij«, je bilo verjetno mnenje zadolženih za volilne postopke. Razen če ne.
Po drugi strani, sedanji kandidati niso bili pri volji, da bi ostalim študentom podarili košček vednosti in so do dneva, ko so se prijave končale, skrbno molčali. Zato prav noben kandidat ni pravi. V tej acerbični dobi mora vsak jasno odrediti svojo pozicijo. Zaradi tega bodo tisti, ki se pod krinko revolucionarnega diskurza, sprehajajo med enimi in drugimi bojnimi črtami, dokončno izbrisani iz zgodovine uporov. Dediščine študentskih uporov na Obali iz preteklih let, se ne bo dalo molsti zaradi poceni političnih zmag.

Morda se bo pa tokrat, študentska populacija zavedala cinizma, ki ga nosi stavek zapisan v 4.členu Volilnega pravilnika: "Študentje Univerze na Primorskem, ki imajo status študenta v skladu s zakonom v Republiki Sloveniji, imajo pravico voliti in biti voljeni v organe Študentske organizacije Univerze na Primorskem."
Če pa boste dobro napeli oči, boste namesto tega prebrali: "Tisti, ki so pri skledi, so lahko tudi v skrinji. Ostali naj volijo."
Prav nič čudnega ne bi bilo, če bi se kakšen študent odločil za direktno akcijo in v petek, tekom tega velikega spektakla, enostavno privezal študentsko hendikepirano volilno skrinjico na voziček ter jo s subverzivnim nasmeškom in z besedami »Živela demokracija!«, vrgel iz najljubšega študentskega pomola, še spolzkega od raznoraznih alkoholiščin prejšnjega večera.




Volitve, bodisi državne, študentske ali kakršne koli druge, so le eden on izrazov političnega udejstvovanja posameznika. Nastopajoče(Prihajajoče) pa nikakor niso odraz suverene študentske volje, ampak le spektakel in mašakarada. V zadnjih letih smo bili na primorski univerzi priče, da se marsikaj da spremeniti mimo izvoljenih osebkov in inštitucij. Tokrat bodo, tako kot ponavadi, izvoljeni najboljši kandidati umeščeni prav "zato, da se nič, kar bi bilo smiselno ne bi zgodilo". Nekaterih inštitucij in sistemov se ne da reformirati, ker so v svoji osnovi rasli na nepravičnosti, izkoriščanju, podrejevanju, spletkah in kapitalistični (ne)morali. Tudi v trenutkih, ko se nam bo kakšen kandidat zdel pošten in našega zaupanja vreden, bo senca zakamufliranega poziva na kandidature, naredila naš obhod volilne skrinjice skrajnje degutanten.

V prihodnjih časih, bi se bilo smiselno sklicevati na hrvaške kolege in jasno povedati: Plenume na Univerze in v tovarne! Dovolj je bilo posredne navidezne demokracije in politikantnstva! Študentje in študentke smo politično telo, zato se začnimo obnašat kot tako!

AngelinA

3 komentarji:

Samuel F. pravi ...

Pljuvanje vsepovprek brez argumentoiv in utemeljitev je zdaleč najlažje. Vsak si ga lahko privošči, še največkrat ravno politikanti!

Unknown pravi ...

Legitimna pravica vsakega posameznika je bojkotirati volitve, vendar naj se pri tem zaveda, da bo s svojo neudeležbo dal glas tistemu, ki na koncu zmaga. Bojkot je lahko učinkovit le, če volitve zaradi nizke udeležbe niso veljavne, ali se jim zmanjša legitimnost.

mina bulic (mali.smor@gmail.com) pravi ...

ne gre se za to. gre se za to da ce volitve niso bile objavljene tako kot bi bilo moralno in posteno, ampak zahrbtno. zame je sodelovanje v teh volitvah potemtakem moralno sporno. seveda to zadeva moje radikalne obcutke, ne rabi pa tudi ostale.
ce bi volitve bile izpeljane tako kot bi bilo prav, oziroma poziv na kandidaturo, bi verjetno se sama prisla volit. tako pa nimam namena sodelovat v tej ujudurmi.