ponedeljek, 28. februar 2011

Solidarnostna akcija za delavce Gratim d.o.o.

Ekipa Alternative Obstaja je včeraj 28.02.2011 skupaj z aktivisti IWW (Nevidni delavci sveta) iz Ljubljane obiskala samski dom v Kopru, kjer smo se seznanili s katastrofalnimi razmerami delavcev podjetja Gratim d.o.o., ki od septembra meseca niso dobili finančnega priliva.

Ljudje stradajo!

Delavci Gratima d.o.o., ki živijo v Sežani in Kopru ne živijo življenja vrednega človeka, saj umirajo na obroke v neprimernih bivalnih okoljih in skušajo preživeti s paketi Rdečega Križa, ki pa ne zadoščajo za cel mesec.

Delavci od 16. februarja naprej stavkajo in zahtevajo takojšnje izplačilo plač, regresa, neplačanih nadur in ostalih pravic iz dela, ki jim jih dolguje Gratim ter plačilo socialnih prispevkov za zaposlene. Od državnih in občinskih institucij zahtevajo, da delavcem takoj omogočijo uresničevanje socialnih pravic, da jih zaščitijo pred grožnjami delodajalca in da takoj dosežejo izplačilo vseh zaostalih prejemkov. Od pristojnega ministrstva pa pričakujejo takojšen začetek spreminjanja zakonodaje, ki ureja vprašanje delovnih migracij za enakopravnost vseh delavcev.

Čeprav so delavci Gratima, ki živijo v Sežani popolnoma odvisni od svojega delodajalca, saj živijo v stanovanjih Gratima d.o.o. za katera vsak mesečno plačuje po 150 evrov, s tem da v enem apartmaju živi po 12 ljudi, so se v trenutni situaciji skupno odločili, da ne bodo zapustili stanovanj, dokler jim delodajalec ne povrne dolgov. Veliko težja je situacija delavcev Gratim v Kopru, saj ti živijo v samskem domu podjetja Primorje d.d. in zaradi izpada finančnih sredstev ne morejo plačevati mesečnih najemnin (180 EUR/mesec), zato jim grozi deložacija.


I.Napast

Pozivamo občino, državne institucije in Vlado RS, da ukrepajo in pomagajo ljudem, ki so žrtve katastrofalne slovenske zakonodaje, ki omogoča novodobno suženjstvo oziroma ga še dodatno spodbuja. Zahtevamo spremembe na področju zaposlovanja migrantskih delavcev, saj so migrantski delavci po trenutni zakonodaji popolnoma odvisni od svojih delodajalcev, ki pričakujejo od delavcev popolno "poslušnost, podrejenost in ubogljivost" (metode sužnjelastništva) v nasprotnem pa jim grozijo z izgubo stanovanja, kar pomeni bodisi izgubo dovoljenja za bivanje bodisi izgubo prijave bivališča, in s tem izgubo vseh pravic iz dovoljenja za stalno bivanje, kar posledično pomeni izgon iz države.

Vse ljudi dobre volje pozivamo na solidarnost in prosimo za kakršenkoli finančen prispevek, hrano in pomoč.

Kontakt: 040 217 328 Mile

Ni komentarjev: