četrtek, 24. marec 2011

Odločno proti Zakonu o malem delu in proti pokojninski reformi

Civilna iniciativa Alternativa Obstaja se pridružuje pozivu ZSSS, da na referendumu 10.aprila odločno zavrnete Zakon o malem delu in Zakon o pokojninski reformi!

Ljubljana, 24.3.2011

Pričela se je referendumska kampanja o zakonu o malem delu, ki je ostra, vladni predstavniki pa ne izbirajo sredstev, ko hvalijo zakon, ki prinaša revščino v Slovenijo.

Zanimivo pri tem je, da v okviru vladne koalicije v kampanji izstopajo prav socialdemokrati, aktivnosti Zares-a, LDS-a in Desus-a v tej fazi ni zaslediti. Najbolj aktivni pri zagovarjanju zakona, ki uvaja obliko dela brez osnovnih delavskih pravic, so torej t. i. socialdemokrati. Kot je znano, si je Pahorjeva vlada prav za to kampanjo spremenila zakon in s tem omogočila, da je iz proračuna namenila 100 tisoč evrov za kampanjo, ki jo vodi proti ljudem, ki so s podpisi podprli zahtevo za razpis referenduma. Od teh 100 tisoč evrov jih bodo kar 60tisoč namenili oglaševanju spotov pred večernim dnevnikom na nacionalni televiziji.

To pomeni, da bodo ljudi z njihovim denarjem vsak večer zastraševali z zgodbo, kako lepo jim bo, ko bodo mali delavci, pozabili pa jim bodo povedati, da takrat ne bodo prejemali bolniške, ko bodo zboleli, da bodo male delavke brez porodniške, če bodo zanosile, da bodo brez dopusta, dodatka za minulo delo, regresa za dopust in malico ter da ne bodo imeli pogodbe o zaposlitvi, temveč le napotnico. Z davkoplačevalskim denarjem nas bodo strašili, kako črni scenariji čakajo Slovenijo, če bodo ljudje na referendumu zavrnili zakon, ki jih bo naredil za drugorazredne državljane. Edini argument, ki ga zmorejo, so študentski servisi, za katere tudi v ZSSS pravimo, da jih je treba urediti, vendar ne na način, da povozijo pravice delavcev.



Prejšnji teden so naši politiki v Slovenijo povabili finančnike iz Mednarodnega denarnega sklada, ki so nam sporočili, kaj vse moramo v Sloveniji storiti, da bomo država po njihovi meri. Gospodje so pozdravili sprejem zakona o malem delu, zahtevali so zniževanje plač, obsodili so lanski dvig minimalne plače, zahtevajo odpravo dodatka za minulo delo, odpravo usklajevanja plač z rastjo življenjskih stroškov in seveda takojšnjo uveljavitev pokojninske reforme, ki prinaša delo do 65 let starosti, oz. 43 let pokojninske dobe za moške in 41 let za ženske.

So pa ti isti gospodje pozabili povedati, da imajo v IMF, kjer so zaposleni, ob bajnih plačah uveden tudi poseben pokojninski načrt, ki jim omogoča upokojevanje pri starosti 50 let. Da, prav ste prebrali, gospodje se lahko upokojijo, ko so stari 50 let. In tem gospodom ploskajo in se udinjajo naši vodilni politiki, ki vodijo našo državo in obljubljajo nove zmage.

To, da gospodarski kriminal v Sloveniji narašča z veliko hitrostjo, da se ne plačujejo prispevki za delavce, da so tuji delavci pri nas sužnji in ne ljudje, teh gospodov to ni motilo. Tudi jih ne moti to, da so nekateri ključni Pahorjevi kadri prav v teh dneh ujeti v korupcijskih poslih, seveda pa se jim ne bo zgodilo nič hudega, morda le kakšna vožnja s policijsko marico pred kamerami tiste televizije, kjer se bodo vrteli oglasi, ki so jih plačali ljudje.

In prav zato prihaja čas, da temu naredimo konec. Prva priložnost za to bo referendum proti zakonu o malem delu, s katerim se v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije borimo za ohranitev dostojanstva slovenskih delavk in delavcev. V tej bitki je ZSSS edina med sindikati, smo pa skupaj z mladimi, računamo pa tudi na solidarnost upokojencev, čeprav jih njihova organizacija poziva, da zakon podprejo. Vendar smo v ZSSS prepričani, da upokojenci ne bodo nasedli obljubam ministra Svetlika in njihove Zveze društev upokojencev in bodo solidarni z aktivno in mlado generacijo, torej s svojimi otroki in vnuki. Vse te pravice, ki jih mali delavci ne bodo imeli, so vso delovno dobo uživali sedanji upokojenci. Ne dvomimo, da jih bodo na referendumu s svojim glasom proti še naprej zagotovili tistim, ki danes še delajo ali pa na delo še čakajo.

Vabljeni torej na volišča 10. aprila. Tokrat bomo sami odločali o delavskih pravicah.

Milan Utroša, sekretar ZSSS

Ni komentarjev: