sobota, 2. april 2011

Nasilno izselili delavce! Jutri 03.04.ob 16h protest v Sežani

Kot smo že poročali 11.marca http://alternativa-obstaja.blogspot.com/2011/03/drzava-naj-spremeni-zakonodajo-ki.html smo se konec februarja skupaj z aktivisti IWW (Nevidni delavci sveta) seznanili s katastrofalnimi razmerami delavcev Gratim d.o.o. v Sežani in Kopru in sramoto države Slovenije, ki s svojo fašistoidno in sužnjelastniško zakonodajo omogočila novodobno suženjstvo migrantskih delavcev tako Gratim d.o.o., kot tudi Zidarjevega SCT d.d. in Tovšakovega Vegrada d.d., lastnikom oziroma vodstvu teh podjetij pa omogočilo bogatenje na račun delavskih stisk in žuljev.

Večina delavcev Gratim d.o.o. iz Kopra se je na žalost že vrnila domov v Bosno in Hercegovino, nekaj jih je dobilo novo zaposlitev, velika večina tistih, ki živijo v Sežani pa se je znašla na cesti, saj jih je 31.3. banka Hypo Alpe Adria spodila iz enega od dveh stanovanj v katerem so živeli.

Člani Alternative Obstaja se pridružujemo pozivu IWW (Nevidnih delavcev sveta), da se vsi skupaj zberemo jutri v nedeljo 03.04.2011 ob 16h v Sežani na glavni avtobusni postaji, saj ne bomo pristali na nasilno preganjanje delavcev, ki še vedno niso prejeli zasluženih plačil od svojega izkoriščevalskega delodajalca.

Vsem državljanom in državljankam, vladajočim v provincialni Republiki Sloveniji in izkoriščevalskim delodajalcem zagotavljamo, da se nas ne boste tako lahko rešili, vse dokler ne boste poravnali svojih obveznosti in dokler ne boste spremenili sužnjelastniške zakonodaje!

No pasarán!

Mile Zukić
Alternativa Obstaja




Izjava IWW – Nevidnih delavcev sveta


Prisilna izselitev delavcev Gratima iz Sežane

Delavci Gratima d.o.o. so 19. februarja opozorili na nevzdržen položaj, v katerega sta jih pahnila njihov delodajalec in država Slovenija. Njihov poziv lahko ponovno preberete na http://www.njetwork.org/Poziv-IWW-Nevidnih-delavcev-sveta. 23. februarja smo v Sežani izvedli protestni shod, na katerem smo pozvali predstavnike občinskih in državnih oblasti, da zagotovijo takojšnje prenehanje sistematičnega kršenja delavskih in socialnih pravic delavcem Gratima d.o.o. Razen humanitarnih gest se ni zgodilo nič in delavci Gratima d.o.o. so, tako kot delavci Vegrada, SCT in številnih drugih podjetij, še vedno oropani temeljnih pravic.

Po tednih neaktivnosti državnih oblasti, ki so v prvi vrsti odgovorne za stisko delavcev Gratima d.o.o., saj načeljujejo krvosesnemu režimu izkoriščanja migrantskih delavcev, je ta teden prišlo do drastičnega poslabšanja položaja delavcev iz Sežane. Vmešala se je banka Hypo Alpe Adria, katere predstavniki so 31. marca delavce nasilno in samovoljno izselili iz enega od dveh apartmajev, ki sta jim streha nad glavo in edina možnost, da udejanjijo odrekane jim pravice. Obenem so delavcem zagrozili, da bodo v naslednjih dneh izpraznili še drugo.

Na to barbarsko dejanje banke ne moremo pristati.
Hypo banka s svojim nasilnim dejanjem delavcem onemogoča bivanje v Republiki Sloveniji in s tem tudi boj za odvzete pravice. Zato pozivamo, da se v čim večjem številu zberemo v nedeljo, 3. aprila 2011, ob 16h v Sežani (na glavni avtobusni postaji, kjer se tudi nahajajo bivališča delavcev Gratima d.o.o.). Povejmo, da se bomo pred takšnimi zlorabam branili. Od odgovornih državnih institucij zahtevajmo, da takoj povrnejo delavcem odvzete pravice. Povejmo bankam, da so bogate zaradi našega dela in da se ljudi v stiski ne meče na cesto.



Pridruži se nam! Delavske in migrantske pravice so tudi tvoje pravice!

Kontakt: 041 597 247, soc.center.rog@gmail.com

Ni komentarjev: