torek, 5. april 2011

Novodobno mučenje delavcev Gratim d.o.o. se nadaljuje, izklopili so jim elektriko

Dvem od treh stanovanj v Sežani, kjer prebivajo delavci Gratim d.o.o. izklopili elektriko.

Ni se še dovolj dobro polegel prah okoli nasilne izselitve delavcev Gratim d.o.o. iz enega izmed treh stanovanj v Sežani s strani banke Hypo Alpe Adria (medtem se je vodstvo banke odločilo vrniti izseljenim delavcem ključe stanovanja), že so bili delavci zopet deležni nasilnega ukrepa izklopa elektrike z namero dokončnega izgona delavcev iz Slovenije.

Z dejanji kot so nasilna brezpravna izselitev iz stanovanja in nenapovedan izklop elektrike se delavcem namerno onemogoča pošten boj za svoje pravice (več kot štiri neizplačane plače, neizplačan regres, nadure, neplačani prispevki,.). Delavci Gratim d.o.o. so že brez teh nehumanih pritiskov bili in so še vedno v nevzdržnem položaju, saj se preživljajo s pomočjo humanitarne pomoči humanitarnih organizacij in skromnih a dragocenih prispevkov posameznikov in posameznic.



Ker naj bi po neuradnih informacijah za zadnjim nasilnim ukrepom izklopa elektrike stal prav lastnik podjetja Gratim d.o.o. Mesud Ibričić, ki se želi na barbarski način rešiti svojega problema, izkoriščanja več petdeset delavcev Gratim d.o.o., večina jih je že klonila pod pritiski in se vrnila v Bosno in Hercegovino, se sprašujemo, zakaj do sedaj še niso ukrepali organi pregona, saj je več kot očitno, da je Mesud Ibričić kršil Kazenski zakonik in sicer 205.člen, kjer se omenja kršitev temeljnih pravic delavcev:

205. člen

"Kdor vedoma ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in odpovedi pogodbe o zaposlitvi, o plači in nadomestilih plače, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela, varstvu žensk, mladine in invalidov, o prepovedi nadurnega ali nočnega dela in tako prikrajša delavca za pravico, ki mu gre, ali mu jo omeji, se kaznuje z denarno kaznijo ali z zaporom do enega leta."(Uradni list RS, št. 95/2004 z dne 27. 8. 2004)

Potrebno je vedeti, da je Mesud Ibričić preko svoje partnerke Marije Udir že ustanovil novo podjetje Mongrad d.o.o., staro podjetje Gratim d.o.o. pa bo po stalni praksi v Sloveniji verjetno prepustil v stečajni postopek.

Sramota države Slovenije se torej nadaljuje, odgovorni ne ukrepajo, kriminalci so na prostosti, država pa še vedno ni prevzela odgovornosti za katastrofalne razmere delavcev Gratim d.o.o., Vegrad d.d., SCT d.d., saj je s svojo sužnjelastniško zakonodajo omogočila izkoriščanja delavcev na sto in en način.

Pozivamo državo Vlado Republike Slovenije, da po vzoru Republike Avstrije prevzame odgovornost, izplača delavce in naknadno izterja dolg od izkoriščevalskih delodajalcev ter končno spremeni sužnjelastniško zakonodajo, ki omogoča novodobno suženjstvo.

Civilna iniciativa Alternativa Obstaja
Mile Zukić

več informacij:
051 869 341 Husein (delavec Gratim d.o.o.)

1 komentar:

Gabrijel pravi ...

Proti takim ljudem pri nas ne moreš očitno nič,ker država oz odgovorne istitucije ne delujejo.Za tega delodajalca bi jaz predlagal fejt batine dan za dnem in verjemite m,da bi vse poplačal.