petek, 27. maj 2011

DEMOCRACIA REAL YA! EVROPSKA REVOLUCIJA 29. MAJ – VSA EVROPSKA MESTA

Čas akcije: 29.5.2011 od 18:00 do 21:00

LJUDJE V EVROPI, ZBUDITE SE,
USTVARIMO BOLJŠE ŽIVLJENJE,
POGOVARJAJMO SE, DOBIVAJMO SE, SPREMENIMO VSE

POZIVAMO K DEJANSKI DEMOKRACIJI ZDAJ!

Za nevzdržne razmere v katerih živimo, krivimo gospodarske in politične odločitve in igro njihove moči. Zahtevamo nujnost spremembe trenutnega toka dogodkov. Pozivamo vse prebivalce Evrope pod geslom »Dejanska demokracija ZDAJ. Nismo blago v rokah politikov in bankirjev«, da zavzamejo ulice in trge v znak protesta.

Pridruži se nam, ne glede na svoja politična prepričanja,
da bi se nas slišalo kot en sam glas.

Evropska revolucija



Od sedaj naprej tudi v slovenščini. Od nas pa je odvisno, če tudi v Sloveniji… Mi smo tisti na katere smo čakali!

Zavzemi ulico! Dejanska demokracija, zdaj!

Smo navadni ljudje. Takšni kakršen si ti: ljudje, ki vsako jutro vstanemo da gremo v šole, na delovna mesta ali zato, da si poiščemo službo, ljudje, ki imamo družine in prijatelje. Ljudje, ki vsak dan trdo delamo zato, da bi preživeli in zagotovili boljšo prihodnost tistim okoli nas.

Nekateri izmed nas se imamo za progresivne, drugi za konzervativne. Nekateri smo verniki, drugi ne. Nekateri imamo jasno opredeljena politična stališča, drugi smo apolitični, vendar pa smo vsi zaskrbljeni in jezni zaradi političnega, gospodarskega in socialnega stanja, ki nas obkroža. Zaradi korupcije med politiki, poslovneži, bančniki… Zaradi (navidezne) nemoči navadnih ljudi.

To stanje se je normaliziralo: postalo je nekaj kar nas neposredno, dan za dnem, izčrpava. Toda, če bomo združili moči, ga lahko spremenimo. Zdaj je čas, da spremenimo tok stvari, čas, da skupaj zgradimo boljšo družbo. Zatorej odločno zagovarjamo slednje:

1. Prednostne naloge vsake civilizacije morajo biti enakost, napredek, solidarnost, svoboden dostop do kulture in znanja, trajnostni razvoj, blaginja in sreča ljudi.

2. Obstajajo temeljne in neodtujljive pravice, ki jih je potrebno spoštovati in negovati: pravica do stanovanja/bivanja, ne-prekarne zaposlitve, kulture, zdravstva, izobraževanja, politične participacije, osebnega razvoja in potrošniške pravice za zdravo in boljše življenje.

3. Sedanje delovanje našega vladnega in gospodarskega sistema ne obravnava teh prednostnih nalog in s tem v mnogih pogledih ovira napredek človeštva.

4. Demokracija se začne pri ljudeh (demos = ljudje, kratos = vlada), kar pomeni, da vlada(nje) pripada ljudem. Vendar pa nas v tej državi večina politikov, ne glede na to v kateri stranki so, sploh ne posluša, še manj pa predstavlja. Njihove prioritetne naloge bi morale biti, da naše glasove ponesejo na institucionalno raven, s čimer bi olajšali aktivno politično sodelovanje državljanov preko neposrednih kanalov, ki zagotavljajo največje možne koristi za širšo družbo. A kakor je videti, so njihove prioritete v tem, da se bogatijo na naš račun: brez našega odobravanja sodelujejo pri diktatu »velikih« gospodarskih sil in centrov moči kapitala ter se oklepajo oblasti s »tiho« strankarsko diktaturo. Na tak način je bila v Sloveniji sprejeta »prenova« visokega šolstva a to ni edini primer.

5. Sla po kopičenju moči ustvarja neenakosti, napetosti in krivice, s tem pa proizvaja nasilje. Tak »razvoj« odločno zavračamo. Ta zastarel in nenaraven ekonomski model zavira družbo in jo ovija v spiralo, ki se izčrpava z bogatenjem manjšega dela populacije, vse ostale pa paha v revščino. Vse do propada.

6. Skrajni horizont in namen tega sistema je arogantno kopičenje denarja, brez obzira do učinkovitosti in blaginje družbe. Izčrpava naravne resurse, uničuje planet, ustvarja brezposelnost in nesrečne potrošnike.

7. Ljudje smo prestave motorja arogantnega stroja, ki je namenjen obogatitvi manjšega dela družbe, stroja, ki ne prepoznava in noče razumeti naših vsakdanjih potreb in želja. Res je, da smo anonimni, a brez nas nič od tega ne bi obstajalo, saj smo mi tisti, ki poganjamo ta Svet.

8. Če bomo kot družba pričeli razumeti naj ne zaupamo svoje prihodnosti abstraktnim gospodarskim odnosom, ki nikoli ne povrnejo koristi vsem nam, lahko pričnemo aktivno zavračati zlorabe in pomanjkljivosti, ki smo jim vsi podvrženi.

9. Nujno je potrebna etična revolucija. Denar in dobiček smo postavili nad ljudi in naravo a zdaj je čas, da ga povrnemo v službo ljudi. Smo ljudje, ne pa izdelki ali surovine na trgu! Nisem samo rezultat tega kar kupujem, rezultat razloga zakaj kupujem in rezultat tega od koga kupujem.


Zaradi vsega naštetega sem ogorčen.
Mislim, da to lahko spremenim.
Mislim, da lahko pomagam.
Vem, da združeni zmoremo.
Pridruži se.
To je tvoja pravica.

Prosto kopiraj, korigiraj, dopolnjuj, citiraj in razpečuj.

Ni komentarjev: