torek, 17. januar 2012

PODPORA DELAVCEM ELEKTRO PRIMORSKA!

V Civilni iniciativi Alternativa Obstaja izrekamo popolno podporo delavcem Elektro Primorska, ki zahtevajo izplačilo s Kolektivno pogodbo določene 13.plače (božičnice).

Z gnusom spremljamo napade tako medijev, kot tudi uprave podjetja in nadzornega sveta na delavce Elektro Primorska, ki zahtevajo samo tisto, kar so si sami priborili v sindikalnem boju s Kolektivno pogodbo. Medtem, ko uprava podjetja in nadzorni svet razmišljajo o tožbi za ugotovitev nezakonitosti stavke, opozarjamo tako delodajalce, kot tudi širšo slovensko javnost, da se v naši deželi vedno bolj pogosto omejuje ustavna pravica do stavke (77.člen ustave jasno govori: »Delavci imajo pravico do stavke.« ) in da delavci na to ne bomo pristali! Že med stavko v Luki Koper so delavcem omejevali ustavno pravico do stavke in grozili sindikalistom, da bodo prejeli izredne odpovedi, sedaj pa se ta praksa očitno nadaljuje.

Ponavljamo besede sindikalistov, da so: »delavci tisti, ki nosijo razvoj in uspešnost podjetja«, zato je želja uprave po omejevanju stavke delavcev, kršenju Kolektivne pogodbe in ne izplačilu dogovorjene višine 13. plače jasen pokazatelj, da se tako uprava podjetja, kot tudi nadzorni svet, želijo posluževati nezakonitih in protiustavnih ukrepov, ne spoštujejo dogovorov, ki so bili izborjeni v prejšnjih letih in tako škodijo vsem zaposlenim in tudi ugledu družbe.


Vir: STA

Ne pristajamo na argumentacijo, da si v trenutnih »kriznih časih« delavci ne zaslužijo izplačila dogovorjene 13. plače in da v večini podjetij po Sloveniji delavci ne dobijo niti plač, kaj šele 13. plače, saj je to argumentacija delodajalcev in vladajoče elite, ki nas prepričuje, da moramo biti zadovoljni s kakršnimikoli drobtinicami, ki nam jih ponujajo, saj je ogromno ljudi brezposelnih in delajo za manjše plačilo od nas, oziroma niti ne prejemajo plač. Potemtakem nam delodajalci ne rabijo dati niti 100 EUR plače, saj na Kitajskem in v Indiji delavci delajo celo za manjše plače in so s tem zadovoljni.

Kam pa se stekajo ogromni dobički elektro podjetij, glede na ceno električne energije, če si delavci niso zaslužili niti tistega, kar jim po Kolektivni pogodbi pripada?

PRAVICE SO IZBORJENE IN NE PODELJENE!

Alternativa Obstaja

Ni komentarjev: