torek, 12. marec 2013

Rezime 4. "vseslovenske" vstaje


1. Vstajnice in vstajniki niso nasedli prerazporejanju politične elite in nastavljanju obrazov, ki nam bodo še naprej vsiljevali doktrino zategovanja pasu, omejevanju referendumov, krčenju delavskih pravic in zmanjševanju socialne države. Kljub slabemu vremenu in dežju, preko 5.000 vstajnic in vstajnikov, tako mladih, kot srednje starih, starejših, družin z otroci itd.. Jasno so zahtevali revolucionarne spremembe. MOČ LJUDEM, NE PA STRANKAM!

2. Odlični umetniški performansi, med njimi najboljši tisti, kjer se je simbolično zažgalo ograjo pred Banko Slovenije, ki je pognala policistom strah v kosti. Po 5 minutah je ogenj sam ugasnil. Vstajnice in vstajniki odlično skrbijo za pestrost upora, humor, umetniško izražanje in raznovrstnost in barvitost uporniških praks in metod. ZA MNOGOTEROST UPORNIŠKIH PRAKS!

3. Policijska represija se ne zmanjšuje in ostaja zvesta politiki kriminalizacije upora. Štirje nedolžni protestniki prejeli plačilne naloge in vabila na zaslišanja. Policijski "strokovni prijemi" so navadno nasilništvo, saj kljub pozivom posameznikov, da se ne upirajo, privedejo do policijske nasilne reakcije? Je potrebna demonstracija policijske moči in izživljanje nad nemočnimi? POLICIJA POVSOD, PRAVICE NIKJER!

4. Vstaje dozorevajo in so dosegle višek in preskok (od individualizirane razpršene množice v kompaktno solidarnostno kolektivno vstajniško moč) na včerajšnjem protestu, kjer se je več kot 1.000 protestnikov v solidarnostni direktni akciji odpravilo pred policijsko postajo zaradi pridržanja treh naših sotrpinov. Smo na pravi poti, do končnega cilja! ZA SOLIDARNOST IN DIREKTNO AKCIJO!

5. Glavni sindikati, kot najmočnejše delavske politične sile, še vedno ignorirajo ljudske vstaje in se nočejo jasno opredeliti. Celo več, z novo reformo trga dela, so pristali na še nekaj znižanih delavskih pravic. Za sindikate velja, da, četudi so svoje članstvo v vseh teh letih napredovanja procesov opustošenja družbe že neštetokrat pustili na cedilu, je vsaka vstaja nova priložnost za odločitev, kakšno vlogo želijo igrati v prihodnje: lahko se odločijo ali bodo v skladu z željami svojih socialnih partnerjev pazniki nove revščine ali se v skladu s potrebami in aspiracijami svojega članstva in družbe nasploh končno enkrat postavijo na stran aktivnega boja za nove oblike družbenega življenja. Sindikati kot institucije pa se morajo opredeliti bodisi za ohranitev obstoječega sistema z njegovimi praznimi kompromisi in drobtinicami ali pa se umestijo znotraj naše skupne ljudske vstaje ter se ji pridružijo s stavkami po celi Sloveniji. RADIKALIZIRAJMO NAŠE SINDIKATE!

6. Z zavrnitvijo protestiranja na Trgu republike se odpirata tako pozitiven, kot tudi negativen aspekt, ki ga lahko pripišemo "glavnim" organizatorjem (Protestival/VLV). Pozitiven aspekt je vsekakor zavrnitev sodelovanja z narodnjaki tipa pojoči major in A.M., ki so pred parlamentom v množici 50 ljudi širili narodnjaške nebuloze. Ne pristajamo na primitivno omejevanje našega razrednega boja na nek narodnjaški ali kulturni boj. Negativni aspekt pa je pomislek, da so se "organizatorji" namenoma izognili Trgu republike, saj so nekateri "kulturniki" in "pozitivci znotraj VLV" (kar narekujejo tudi zadnji sestanki VLV) očitno več kot zadovoljni z novim (pre)grupiranjem politične elite v parlamentu. NE DISKRIMINIRAMO, VSI STE GOTOVI!

7. Na koncu je potrebno omeniti očiten namen nekaterih kulturniških, akademskih, novinarskih elit, da prevzamejo vstajniško gibanje, kar smo doživeli že s tribuno v CD in je bilo tokrato to razvidno s centralizacijo odra in samimi govori "posvečenih". Med množico je bilo vidnih kar nekaj predstavnikov teh elit, ki v vsakdanjem delu in življenju podpirajo prakse izkoriščanja, neoliberalnega vdiranja v javni prostor in so celo ključni propagandisti teh politik v kulturi, na univerzah, v medijih,. Poleg tega se je izkazalo, da nekateri "kulturniki" še vedno delijo protestnike na dobre in slabe ter pristajajo na smrdljivi etnonarodnjaški smrdljivi diskurz boja za Slovenijo, Slovence in slovenski jezik. Najbolje je ta spodrsljaj formulirala Platforma Rizom zato dobesedni citat : "Protestivalovci oz. govorniki na odru - tisto sranje o kulturnem boju vs. direktni konforntaciji pred policijsko postajo bi nam resnično lahko prišparali. Seveda ste - v dobri slovenclski maniri - zapakirali vse v "svobodno izbiro" in s tem ignorirali solidarnost. Še več, hote (in ne nehote) ste ponovno vrezali razliko med "kulturnimi protesti" in "nasilnimi protesti" (seveda liberalno zapakirano v "neposredno konfrontacijo" in "svobodno izbiro"); potrdili ste torej strukturo gospostva nad protesti, ki so jo mediji (pazi: mediji) vmes celo opustili. Vi pa seveda še naprej gonite to usrano ideologijo (na prejšnji vstaji ste celo neposredno kriminalizirali akcijo pri ograjah in nekaj gobcali o tem, da je potrebno izgredneže predat policiji). Na naslednji vstaji raje idite tam z jokajočim majorjem pet o kulturi in naciji, saj tam - hočete ali nočete - tudi spadate! NIHČE NAS NE PREDSTAVLJA!


Ni komentarjev: